İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

TABDC: Basın Açıklaması

Geçen hafta açıklanan Avrupa Birliği(AB) Komisyonu’nun “Türkiye’nin AB Üyeliğine Doğru Düzenli İlerleme Raporu”nda “Ortak Dış ve Güvenlik Politikası” başlığı altında Türkiye’nin komşularıyla ilişkilerini inceleyen Komisyonun, Ermenistan ile ilişkiler kısmında Türkiye’deki Sivil Toplum Kuruluşları içerisinden özellikle TABDC’nin iki ülke arasındaki yakın ekonomik işbirliğini oluşturma çabalarına dikkatleri çekmesi son derece memnuniyet vericidir. Şüphesiz Avrupa Komisyonu’nun bu tespiti bundan sonraki çalışmalarımıza ivme kazandıracaktır.

Avrupa Birliği uzlaşma kültürü üzerinde inşa edilmiş bir topluluktur. Turkiye ve Ermenistan’ın dış politikalarında, doğrudan görüşmelerle uzlaşma çalışmalarını hızlandırmaları ve uyuşan ekonomik çıkarlarına öncelik vermeleri bölgesel barış arayışlarına yeni bir ivme kazandıracaktır.

Daha fazla zaman kaybetmeden, oluşan bu olumlu hava içerisinde Türkiye’nin Kafkaslarda kendisinden beklenen, bölgesel barışın ve istikrarın inşa edilmesine yönelik rölünü üstlenmesi gerekmektedir. Özellikle Ermenistan ile ilişkilerini yeniden gözden geçirerek, Ermenistan ve Azerbaycan arasındaki anlaşmazlığın çözümünede temel oluşturacak şekilde ulaşım(Kars–Gümrü-Nahçıvan-Bakü kara ve demiryolu hattının açılması) ve ekonomi alanındaki adımlarını bir an önce atması bölgesel çıkarları için isabetli olacaktır. Kaldı ki bu adımlar Avrupa Birliği’nin “komşularla iyi ilişkiler kurma” ilkesine de uygun olarak, Brüksel karşısında Ankara’ya büyük avantaj sağlayacaktır.

Saygılarımızla,

Turk-Ermeni İş Gelistirme Konseyi

Yorumlar kapatıldı.