İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

radikal: Karapara göz altında

AA – ANKARA – Yurda giriş ve çıkışlarda yolcular, toplam tutarı 25 milyar lirayı aşan Türk Lirası, döviz ve bunlarla ödemeyi sağlayan her türlü menkul kıymeti, gümrük idarelerine beyan edecek. Maliye Bakanlığı Mali Suçları Araştırma Kurulu’nun (MASAK) hazırladığı ‘Suç Gelirlerinin Aklanmasıyla Mücadele Kanun Tasarısı Taslağı’ kara parayla mücadeleyi yeniden düzenliyor. Taslak, 50 maddeden oluşuyor. ‘Karapara’nın yerini ‘suç geliri’ne bıraktığı taslakta, gümrük idarelerine yapılacak bildirimi içeren 21. madde şöyle düzenleniyor:

“Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında Kanun ve Kararlarla getirilen kısıtlama ve her türlü yükümlülük saklı kalmak kaydıyla, yolcuların beraberlerinde yurtdışından getirdikleri veya yurtdışına çıkaracakları Türk Lirası, yabancı para ve bunlarla ödemeyi sağlayan her türlü belge ve araçlarla menkul kıymetlerin toplam tutarının 25 milyar Türk Lirası’nı aşması halinde, bunlar gümrük idaresine beyan edilir. Gümrük idareleri, kendilerine yapılan beyanları, izleyen ayın sonuna kadar başkanlığa bildirir.”

Taslakta ‘aklama’ suçu da yeniden tanımlandı. Düzenlemede, aklama suçu,
‘Suç gelirinin yasadışı kaynağının gizlenmesi veya olduğundan değişik gösterilmesi amacıyla elde edenlerce kullanılması, değerlendirilmesi, dönüştürülmesi, devredilmesi, transfer edilmesi ya da sınır ötesi harekete tabi tutulması’ olarak nitelendirildi. ‘Suç gelirinin başkalarınca bilinerek iktisap edilmesi, kullanılması, dönüştürülmesi, devredilmesi, transfer edilmesi, sınır ötesi harekete tabi tutulması veya niteliğinin, kaynağının, yerinin, durumunun, hareketinin, zilyet ya da malikinin gizlenmesi ya da olduğundan değişik gösterilmesi’ de aklama suçu sayıldı.

Teşekküle bir misli ceza

Taslağa göre, aklama suçunu işleyenler iki yıldan altı yıla kadar ağır hapis ve aklanan suç gelirinin bir katı ağır para cezası ile cezalandırılacak. Aklama suçunun, cürüm işlemek maksadıyla teşekkül oluşturanlar, idare edenler ya da bu teşekküle mensup kişiler ile memurlar, diğer kamu görevlileri ve belirli sektörlerde faaliyet gösteren kurumlarda çalışan mali müşavir, bağımsız denetçi, avukat, gümrük müşaviri ve yardımcılarınca işlenmesi halinde ceza bir misli artacak.

Taslakta yer alan diğer düzenlemeler de şöyle sıralanıyor: Kendi kanunlarında müsaderesi, Hazine’ye ödenmesi, tahsili, devlete veya fona intikali öngörülmemiş olmak kaydıyla, suç geliri olarak sayılan suçlardan mahkûmiyet kararı verilmesi halinde, suç geliri, nemaları ile birlikte veya ayrı ayrı, aklama suçundan mahkûmiyet kararı durumunda ise nemalarıyla birlikte müsadere edilecek. Suç gelirleri ve nemalarının ele geçirilememesi halinde ise bunlara tekabül eden malvarlığı müsadereye tabi tutulacak.

Özel birim kuruluyor

Suç gelirinin aklandığı şüphelerinin varlığı durumunda inceleme ve getirilen yükümlülüklerin denetimini yapmak üzere mali suçlar murakıp ve murakıp yardımcılıkları oluşturulacak. Ekonomik olaylara, servet unsurlarına, vergi, nüfus bilgilerine ve yasadışı faaliyetlere ilişkin kayıt tutan kurumların bilgi sistemlerine Maliye Bakanlığı’nın talebi ile Başbakanlık’ça erişim sistemi kurulabilecek.

Yorumlar kapatıldı.