İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

radikal: Ege´de azınlık barışı

DENİZ ZEYREK

ANKARA – Türkiye ile Yunanistan, AB ve azınlık hakları konusunda ilginç bir ‘eşgüdüm’ yakaladı. Batı Trakya Türkleri ile Yunan hükümeti arasındaki temaslar, eşzamanlı olarak Patrikhane ile Türk hükümeti arasında sürdürülüyor.

Türkiye ile Yunanistan’ın Dışişleri bakanlıklarının müsteşarları iki ülke arasındaki sorunların tespiti ve çözüm yollarının bulun-masını amaçlayan görüşmeleri 15 günde bire indirdi. Toplantılarda Ege sorununa ilişkin önemli tespitler ve çözüm önerileri ortaya konulmasına karşın, Kıbrıs konusundaki belirsizlik nedeniyle sonuç açıklanamıyor. Ancak Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’ün geçen ayki Atina ziyareti sonrasında,azınlık hakları konusunda ilginç gelişmeler yaşanıyor. Bakan Gül’ün Atina ziyareti sonrasında iki ülke karşılıklı ‘ilk adım’ beklemek yerine ‘eşgüdümlü’ hareket etme yolunu seçti. İki hükümet de azınlık temsilcileriyle diyalog başlattı.

Azınlıkların en önemli sorunu eğitim ve ibadet olduğundan, diyalog eğitim ve ibadetle ilgili kanallardan yürütülüyor. Geçen hafta Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, Fener Rum Patriği Bartholomeos ile görüştü. Çelik, Rum azınlığın sorunlarını dinledikten sonra ruhban okulunun açılması konusunda olumlu sinyaller verdi. Bu amaçla Milli Eğitim Bakanlığı’nda bir komisyon kuruldu.

‘Haklarını alacaklar’

Çelik-Bartholameos görüşmesinden bir hafta önce, Bartholomeos’un Ankara’da sorunlarını yetkililerle görüştüğü günlerde Yunanistan’da da benzer bir hareketlilik yaşandı. Yunanistan Milli Eğitim ve Din İşleri Bakanı Petros Eftimiu altı azınlık milletvekilini kabul etti. Bu görüşmeyle birlikte anaokullarında Türkçenin yardımcı dil, ortaokul ve liselerde ise yabancı dil olarak okutulmasının önü açıldı.

Azınlık okulları ödeneklerinin artırılması da kararlaştırıldı. Hem Çelik’in, hem Eftimiu’nun verdiği mesaj, “Onlar bizim vatandaşlarımız. Haklarını alacaklar” oldu. Üst düzey bir kaynak, Türkiye’de 3-4 bin Rum azınlığın yaşadığını, Yunanistan’da 150 bin Türk’ün bulunduğuna dikkat çekti ve azınlıklar haklarına kavuştuğunda Türkiye’nin kârlı çıkacağını söyledi.

Yorumlar kapatıldı.