İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

hürriyet: İlham Aliyev´e TSK desteği

Nerdun HACIOĞLU/MOSKOVA

Azerbaycan’da tartışmalı olarak cumhurbaşkanlığına seçilen İlham Aliyev’e Ankara’dan gelen ilk önemli konuk Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Aytaç Yalman oldu.

İlham Aliyev

Karabağ sorununun çözümünde diplomatik yollar tercihimizdir. Ancak gerekirse güç kullanmayı da gözardı etmeyiz.

Org. Aytaç Yalman

Azerbaycan’ın Karabağ problemi bizim problemimizdir. Türkiye, bu soruna kendi sorunuymuş gibi yaklaşmaktadır.

15 Ekim’de yapılan cumhurbaşkanlığı seçimleriyle Azerbaycan yönetimini babası Haydar Aliyev’den devralan İlham Aliyev, Ankara’dan gelen ilk önemli konuk olan Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Aytaç Yalman’ı Bakü’de kabul etti.

İlham Aliyev, ‘‘Ermenistan-Azerbaycan arasındaki Karabağ sorunuyla işgal altındaki topraklar meselesi tüm Kafkaslar bölgesinde istikrarı bozan ve normal gelişimi engellemeye devam ediyor. AGİT Minsk gurubu çalışmaları bu güne kadar maalesef beklenen sonuçları vermedi. Bu nedenle Azerbaycan toprak bütünlüğünün sağlanması için yeni yollar aramak durumunda. Azerbaycan toprak bütünlüğünün sağlanmasında diplomatik yollar ve görüşme masası tercihimizdir, ancak gerekirse güç kullanmayı da göz ardı edemeyiz’’ dedi.

SAVAŞ ANLAMINA GELMİYOR

Orgeneral Aytaç ise ‘‘Sizi ilk önce Cumhurbaşkanı seçilmeniz nedeniyle içtenlikle kutlamak istiyorum. Haydar Aliyev döneminde Türkiye ile Azerbaycan arasında kurulan dostluk, kardeşlik ve işbirliği köprüsü (Bir millet iki devlet) formülüyle çok doğru tarif edilmişti. Bu formül ileride de işbirliğimizin genişletilmesi biçiminde devam edecektir. Yukarı Karabağ meselesine gelince. Azerbaycan’ın Karabağ problemi bizim problemimiz. Özellikle vurgulamak isterim ki, Türkiye bu probleme kendi sorunuymuş gibi yaklaşmakta’’ ifadesini kullandı.

Aliyev, güçlü Azerbaycan ordusu kurulmasında Türkiye’nin sonsuz katkılarını övdü. Aliyev, ‘‘Azerbaycan’ın güçlü orduya sahip olması Karabağ sorunu çözümüne yardımcı ve süreci hızlandırması açısından büyük önem taşıyor’’ dedi. Diğer taraftan Bakü’deki Türkiye büyükelçiliği yetkililerinden görüşmeyle ilgili aldığımız aydınlatıcı bilgide Aliyev-Aytaç temasında Yukarı Karabağ meselesinin ele alınış biçiminden kesinlikle ‘‘savaş başlıyor’’ şeklinde bir sonuç çıkartılmaması gerektiği altı önemle çizildi.

Yorumlar kapatıldı.