İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

azg: 18-20 YAŞINDAKİLERİN GÖRME BOZUKLUĞU 90-LARDAKİ KARANLIK YILLARIN SONUCU

Ermeni-Amerikalı Doktorlar 9. Göz sağlığı Kongresi, S. Malayan Devlet Göz Hastalıkları Hastanesi’nde devam ediyor. İnsani amaçlı faaliyet gösteren amerikan “Ermeni Göz Sağlığı projesi” (EGS) çerçevesinde, Ermenistan’da 7 yıllık “Ermeni gözlerine ışık” programı yürüyülmekte. EGS başkanı Amerikalı Ermeni Dr. Roger Ohancanyan ve beraberindeki bir grup deneyimli göz doktoru şu ancda Erivan’da.

EGS himayesine göz sağlığına ilişkin yeni teknolojiler ve düzenlenen metodik kurslarla deneyimli Hekimler Ermenistan’a kazandırılmaktadır. Ekim başından itibarense, EGS seyyar göz hastanesi ülkemizin değişik eyaletlerinde göz taramaları yapmaktadır. Program kapsamında, şu ana dek Arakadzodn ve Vayots Dzor eyaletlerinde 12.000 hasta ücretsiz kontrol edildi, 500 hasta ücretsiz ameliyat ve 200 hasta ise lazerli tedavi gördü.

Kongre’de özellikle Ermenistan’da Göz bankası kurma olanaklarına ilişkin konular tartışıldı. Burada toplanacak maddi olanaklar, körlüğün önlenmesi etkinlikleri ve göz doku nakline ihtiyaç duyanların taleplerini karşılayacak.

Ulusal Göz sağlığı enst. Göz Sağlığı kürsüsü başkanı Prof. Levon Parseğyan; göz sağlığına ilişkin problemlerin sadece sosyal koşullardan kaynaklanmadığını, elektriğin olmadığı 90-lı yıllarda, mum ve gaz lambası ışığı altında ders çalışmanın da sonucu olduğunu, bugün 18-20 yağındaki gençlerdeki, anomalilerin, miyopi ve astigmatizmin bundan kaynaklandığını belirtti. Göz hastalıklarının erken teşhisine ilişkin olarak, anaokullarında ve okul çağında yapılan göz taramaları geleneğinin neredeyse unutulduğunu söyleyen Dr. Parseğyan, zamanında yapılmayan bu çalışmaların, ileriki yıllarda çok daha pahalıya mal olacağını da belirtti.

Kötü ve düşük besin değerli gıdalarla ve kolestrol yoğun besinlerle beslenme sonucu erişkinlerde katarak vakalarının arttığını, 40 yaşından önce görülmeyen Glaukom hastalığının da artık 30 yaşlarında da görünmeye başladığının altını çizdi. Profesör, beslenirken, sebze ve süt ürünlerine ve balığa öncelik verilmesini tavsiye etti.

Garine Danielyan

Yorumlar kapatıldı.