İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

akşam: Ve… Ermenistan kapısı havada açıldı

Bugün çok önemli bir gün, tarihe bizzat yaşayarak tanıklık edeceğim. Az sayıda gazeteci-yazar ve de sivil toplum kuruluşu temsilcilerinden oluşan dar bir grup olarak,Türk bayraklı bir uçak ile İstanbul’dan Erivan’a uçuyoruz. Akşam da Ermenistan resmi heyetinin de katılımıyla Erivan’daki, Otel Ağrı, pardon onların verdiği isimle Otel Ararat’ta, Ermenistan’a ‘Havada kapı açılmasını’ ‘kutlama’ kokteyline eşlik edeceğiz.

Kısaca, işte tarihe düşülecek not; Türkiye, Ermenistan’a yıllardan bu yana kapattığı kapılarını bugün itibarıyla 16 Ekim 2003 tarihinde ‘hava sahasında’ açtı. Şimdi sırada ‘kara’da kapı’ açılışı var ki duyumlarıma bakılırsa AKP Hükümeti onu da çok yakında açmayı planlıyor…

Uzun bir aradan sonra ilk defa bugün-Türk bayraklı bir uçak Erivan’a inmiş oluyor ve de bundan böyle haftada iki gün Ermenistan-Türkiye arasında karşılıklı seferler başlatılıyor. Bu ‘anlamlı’ seferleri gerçekleştirecek olan da özel bir Türk havayolu; Avrupa’da yaptığı charter uçuşlarıyla tanınan Flyair. Ermenistan Kapısı’nın açılmasında, Avrasya Derneği’nin de büyük lobi çalışmaları olmuş.

Avrasya Derneği nedir? Hava sahasının açılması ve de bu gezide büyük lobi faaliyetleri yapan Avrasya Derneği’nin tepe yöneticisi Şule Kılıçaslan. Şule Hanım 1 yıl önce de Türk-Ermeni Genç Kadınlar Grubu olarak ilk defa Dünya Kadınlar Günü’nün Erivan’da kutlanmasını organize etmiş.

Avrasya Derneği, Şule Hanım’ın kendi ifadesiyle; ‘Sadece Ermenistan -Türkiye meselelerine yoğunlaşmak yerine, bölgesel politikalarda strateji üreten bir dernek.’ Avrasya Derneği’nin Danışma Kurulu’nda bakın kimler var; Alan Makovsky, Paul Michael Wihbey, David Phillips (CFR ), Samson Özararat, Necdet Pamir (enerji uzmanı), Sedat Aloğlu , Nezir Kırdar, Dr. Mahmut Koçak (Afyon Milletvekili), İlhan Kesici ve de birçok emekli büyükelçi ve üniversite hocaları var. Derneğin tepe yöneticisi Şule Hanım aynı zamanda AK Parti, İstanbul İl Yönetim Kurulu Üyesi…

Şimdi son bir önemli detaya bakalım. Ermenistan kapısının ‘hava sahasından’ başlayıp açılması tavsiyesi, büyük abimiz tarafından, Dışişleri Bakanımız Abdullah Gül’ün 21 Temmuz’da yaptığı Washington gezisinde ‘Açıkça’ bildirilmişti. (Bakınız www.aksam.com.tr adresinden 21 Temmuz 2003 tarihli Akşam Gazetesi’ndeki yazıma)

ABD Gül’den 5 kritik istekte bulunmuştu. Hatırlayalım; 1-Irak’a asker (o iş tamam) 2-Türk askeri bundan böyle K.Irak’ta hiçbir operasyon yapmayacak (yorum sizin, 8.5 milyar dolarlık son IMF kredisi şartını hatırlayın) 3-Ermeni sınırını açın (evet bugün itibarıyla o da tamam) ve şimdi sıradakiler; 4-Kıbrıs’ta Annan Planı’nı kabul edin 5- ABD’nin Ortadoğu’da yapacağı diğer operasyonlarda destek olun…

Evet, eminim Ankara, geride durup izin verdiği bu önemli son adımla, ülkemiz lehine ciddi ekonomik-politik avantajlar sağlamıştır. Ben kapının açılmasını destekliyorum, Türkiye’nin menfaatlerinin önde olması şartıyla. Erivan haberlerine-gezi notlarına devam edeceğim.

Güler KÖMÜRCÜ

Yorumlar kapatıldı.