İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

zaman: Ayasofya’yı parça parça soymuşlar!

İstanbul’un en gözde tarihî mekanlarından Ayasofya Müzesi, bir süre önce yaşanan ‘turnike yolsuzluğu’nun ardından, şimdi de inanılması güç iki ‘hırsızlık’ olayı ile gündemde. Ayasofya Müzesi’nin bahçesinde bulunan ve ‘Taş Eserler Koleksiyonu’na kayıtlı 6 mermer sütun ve sütun başlığının, geçtiğimiz ay yapılan ‘devir–teslim’ sayımında yerlerinde olmadığı ortaya çıktı. Bu şaşırtıcı olayın ardından, yine ‘devir–teslim’ sırasında müzenin kütüphanesinde bulunan 34 kitabın da kayıp olduğu anlaşıldı.

Bir insanın taşımakta zorlandığı taş ve mermer eserlerin müzenin bahçesinden ne zaman ve nasıl kaybolduğu ise bilinmiyor. 2002 yılının sonunda yapılan sayımda yerlerinde olduğu belirtilen eserlerin 8 ay sonra ortadan yok olması akıllara tarihî eser hırsızlığını getiriyor. Ancak, henüz polise bu konuyla ilgili bilgi verilmiş değil. 6 tarihî eserin müzenin bahçesinde olmadığının anlaşılması olayı şöyle gelişti: ‘Taş Eserler Koleksiyonu’nu sorumlusu Sabriye Parlak, ‘turnike yolsuzluğu’ soruşturması kapsamında geçtiğimiz mart ayında başka bir müzede görevlendirilmişti. Tekirdağ Müzesi Müdürlüğü emrine verilen Parlak’ın, Ayasofya Müzesi ile ilişiğini kesebilmesi için üzerinde zimmetli bulunan Taş Eserler Koleksiyonu’ndaki 630 adet eseri ‘tam olarak’ devretmesi gerekiyordu. Ancak yaklaşık 5 ay geçmesine rağmen Sabriye Parlak, ‘sayım işlemlerini bitiremediği’ gerekçesiyle zimmetindeki eserleri devretmedi. ‘Aylar süren sayımlar’ sonucunda Parlak’ın zimmetinde bulunan 6 tarihî eserin yerinde olmadığı ortaya çıktı. Oysa, 2002 yılı sonunda yapılan sayım sonucunda tutulan tutanakta, ‘Taş Eserler Koleksiyonu’ndaki 630 adet eserin tam olduğu bildirilmişti. Ancak, geçtiğimiz ay yapılan sayımda 73, 74, 464, 495, 533 ve 581 envanter numaralı 6 eser eksik çıktı.

Müzenin bahçesinde sergilenen eserlerin 8 aylık bir süre içerisinde nasıl ve ne zaman kaybolduğu merak konusu. Olayın en ilginç yanı ise taşınması hayli zor olan sütun parçalarının yerinde olmadığının, ancak bir devir–teslim sayımı sırasında ortaya çıkması. 6 eserin yerinde olmadığını öğrenir öğrenmez bir yazı yazarak Kültür ve Turizm Bakanlığı’nı bilgilendiren İstanbul Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü’nün talebi üzerine bakanlığın soruşturma açması bekleniyor.

Ayasofya Müzesi’nde sayım sırasında ortaya çıkan ‘kayıp eserler’ olayının benzeri, Türkiye’deki pek çok müzede yaşanıyor. Ayasofya, bunların en yeni örneği. Ankara Etnoğrafya Müzesi’nde 13 Aralık 2002’de yapılan sayımda H. Basri Sökmen Koleksiyonu’ndan 116 adet sikkenin kaybolduğu yine bir sayım sırasında ortaya çıkmıştı. Çoğu bakır ve altından oluşan Roma imparatorlarına ait bu seçme koleksiyonun müzeden nasıl çalındığı ise anlaşılamadı. Balıkesir Müzesi’nde muhafaza edilen yine Roma dönemine ait 67 adet sikkenin de 31 Ocak 2003’teki sayımda yerinde olmadığı anlaşılmıştı.

Abdullah Kılıç / İstanbul

Yorumlar kapatıldı.