İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

lraper: PATRİK HAZRETLERİ’NİN ANKARA’DAKİ TEMASLARI

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’la görüşmesi

Patrik Hazretleri beraberinde Ruhani Kurul Başkanı Kıdemli Peder Krikor Damatyan, danışmanlarından Melkon Karaköse, Patriklik Hukuk Kurulu üyelerinden Av. Setrak Davuthan ve Av. Diran Bakar olduğu halde, 25 Eylül Perşembe günü, saat 16.45’te Başbakanlık konutunda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından kabul edildiler.

Kabul Bakanlar Kurulu salonunda gerçekleşti ve Başbakanın danışmanları da hazır bulundular. Gazete ve televizyoncuların salondan çıkışından sonra Patrik Hazretleri öncelikle Sayın Başbakanı yeni görevinden dolayı kutladı ve daha önce, biri AKP İstanbul Merkez binasında diğeri Paris’teki Büyükelçilikte gerçekleşen iki görüşmeyi hatırlattı.

Patrik Hazretleri her yeni Hükümet kuruluşunda Ermeni Patriği’nin ziyarette bulunarak cemaati adına Başbakanı kutlamasının gelenek olduğunu söyledi. Bu kutlama ziyareti bir nezaket ziyareti olmasına rağmen daha önce olduğu gibi Patrik Hazretleri bu kez de cemaatin mevcut problemleri hakkında hazırlanmış raporları Saygıdeğer Başbakana sundu. Patrik Hazretleri, İstanbul Patriklik makamının hukuki durumuna Fatih Sultan Mehmet sayesinde ulaştığını ve o günden beri önce Osmanlı İmparatorluğu daha sonra da Türkiye Cumhuriyeti’nin bahşettiği imkanlar dahilinde çizgisini doğru ve sarsılmaz olarak koruduğunu vurguladı. Mevcut problemlerin , Osmanlı dönemi hukuk prensibleri ile Cumhuriyet dönemi prensiblerinin uyuşmamazlığı gibi bir sebebten doğduğunu söyledi. Patrik Hazretleri üzerinde “Ermeni Patrikliği” yazan bir bina olduğunu ancak bu makamın hükmü şahsiyet olmadığını hatırlattı ve şu şöyle devam etti; Patrik adını taşıyan seçilmiş bir ruhani lider var ancak Patrik seçimi ve tatbikatı konusunda tam bir Nizamname bulunmamaktadır. Her Patrik seçimi söz konusu olduğunda, 1863 Nizamnamesi’nin pekçok maddesinin uygulanamadığından problemler doğmakta ve gereksiz müdahaleler olmaktadır. Bu Nizamnamenin resmi temeli olmasına rağmen Cumhuriyet kanunları ile uyuşmamaktadır. Bu sebeple de Nizamname’nin ruhuna Ermeni Kilisesi’nin eski kanunlarına ve geleneklerine ters düşmeyen ülkenin kanunları açısından tatbik edilebilir bir Tüzüğün onayı gerekmektedir. Zaten bu doğrultuda çalışmalar 5 yıldan beri süregelmektedir ve bitmeye yakındır. Sadece son şekli verilerek onay için Başbakanlığa sunulması gerekmektedir. Sağlam bir zemin üzerine oturacak Patriklik Tüzüğü makamın işlerliliğini, özellikle de seçim ve onunla ilgili problemlerin çözümlerini de kolaylaştıracaktır.

Daha sonra Patrik Hazretleri azınlık vakıflarına ait mallarla ilgili problemlere değindi. Kanunun kabul edilmiş ve işleme konulmuş olmasına rağmen mal sahipleri ile ilgili problemlerin doğduğuna önemle dikkat çekti. Patrik Hazretleri Saygıdeğer Başbakanın basın aracılığıyla yaptığı açıklamayı da hatırlattı. Başbakanımız bu açıklama ile Avrupa Birliği’ne katılma yolunda kabul edilmiş kanunların işlerliliğinin ve tatbikatının ciddi şekilde kontrol edileceğine söz vermişti. Patrik Hazretleri verilen bu sözün, Türkiye’nin en kalabalık azınlığı olan, Türkiye’nin Avrupa Birliğine üye olmasını gönülden isteyen ve her fırsatta bu tavrını muhafaza eden Ermeni Cemaatine güven aşıladığını belirtti. Saygıdeğer Başbakan cemaatin avukatlarının Vakıflar Genel Müdürlüğü ile görüşmelerini tavsiye ederek, hukuki alanda bu problemlerin halledilmesi için bu konuda Müdürlüğe gerekli emri vereceği konusunda söz verdi. Patrik Hazretleri ayrıca Gümüşyan Vakfı ile ilgili problemlere de değindi.

Kiliselere ruhani, cemaat okullalarına din ve dil öğretmeni yetiştirme zorluğuna da değinen Patrik Hazretleri Ermeni vatandaşların verdikleri vergi mukabilinde dini bir hizmet alamadıklarını önemle belirterek bu hizmetin ancak üniversite bünyesinde ruhani ve din öğretmeni hazırlama şeklinde olabileceğini söyledi. Bu konu ile ilgili bir kürsü açarak öğretmen adayı hazırlamak mümkün olabilir.

Patrik Hazretleri yeni hazırlanmış olan okul kitaplarında Ermeni karşıtı bölümlerin yaratığı rahatsızlığa değinerek, çocuk ve gençlerin sağlam bir geleceğe yürümeleri gerektiğini, düşmanca söylemlerin onlara bir fayda sağlamıyacağını önemle belirtti. Saygıdeğer Başbakan bu sözü haklı bularak önümüzdeki yıl Milli Eğitim Bakanlığı tarafından hazırlanacak kitapların tekrar kontrol edileceğini bu bölümlerin dikkate alınacağını belirtti. Bunun yanı sıra bu atılımların iki taraflı olmasını arzu ettiğini söyledi. Sayın Başbakan, Türkiye’nin tüm komşuları ile problemlerini yavaş yavaş halletmekte ve iyi komşuluk ilişkilerini geliştirmekte ancak Ermenistan’ın sınırları tanımaması sebebiyle aynı ilişkiler kurulamamakta olduğunu ve bunun sonucu olarak da sınır kapısının açılamadığını ekledi. Artık tarihteki acı olayları tarihe ve tarihçilere bırakmak ve hepimiz geleceğe umutla bakmalıyız diyen Başbakan aynı şeyi diaspora Ermenilerine de tasviye etti.

Bu noktada Patrik Hazretleri Ermeni Cemaatinin tüm Ermenilerle kan bağı bulunduğunu ancak hukuki zeminde Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarından oluştuğunu, kendisin de bu cemaat üyelerinin Ruhani Reisi olduğunu, Türk ve Ermeni ilişkilerinin iyi yolda gelişmesi için her şeyin yapıldığını hatırlattı.

Yaklaşık yarım saat süren görüşmeden sonra Patrik Hazretleri kabul için teşekkür etti. Saygıdeğer Başbakan Patrik Hazretleri aracılıyla Türkiye’deki Ermeni Cemaatinin saygın üyelerine iyi dileklerini sundu.

TBMM’de

Patrik Hazretleri maiyetiyle Başbakanlıktan ayrıldıktan sonra TBMM İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Nevşehir Milletvekili Mehmet Elkatmış’ı ziyaret etti. Bu bir iade-i ziyaretti. Saygıdeğer Milletvekili Patrikhane’yi ziyaret ederek Ermeni Cemaatinin karşılaştığı zorlukları doğrudan Patrik Hazretleri ve hukukçulardan duymayı arzu etmişti. Patrik Hazretleri, Milletvekillerinin İnsan Hakları bağlamında Ermeni Cemaatinin problemleri ile ilgilendikleri için teşekkür etti bu durum 25 yıllık ruhani yaşamında rastlamadığı bir olaydı.

Basın mensupları bu ziyarete özel bir ilgi gösterdiler. Saygıdeğer Milletvekili inanç ve dinlerine önem verdiklerini, ayırım göstermeksizin ülkenin tüm vatandaşlarının inançlarına saygı gösterdiklerini vurguladılar ve şöyle devam ettiler; Dinler insanları asilleştirmek ve onların ruhunu iyileştirmek için çalışırlar. Özellikle İnsan Haklarına büyük önem vermekte ve azınlığa mensup cemaatlerin zarar görmemesi için herşeyi yapmaktadırlar. İnsanların zorlukları olması doğaldır onların görevi kanun ve adalet çerçevesinde ortadan kaldırmaktır. Hangi dine ve millete mensup olursa olsun mutlu yaşamak her vatandaşın hakkıdır. Patrik Hazretleri cemaat problemleri ile ilgili raporu teslim ederek hepsi hakkında kısa açıklamalarda bulundu. Saygıdeğer Milletvekili büyük ilgi göstererek, İstanbul’da gerçekleşen görüşmeleri esnasında takdim edilen talepler için inceleme başlatıldığını ve rapor hazırlandıktan sonra ilgili makamlara takdim edileceğini bildirdi. Ayrıca İnsan Hakları İnceleme Komisyonu’nun azınlıklar konusunda bir alt komisyon oluşturacağını, bu alt komisyonun ve azınlıkları temsil edem hukukçularla da işbirliği yapacağını belirtti. Kabulde İnsan Hakları İnceleme Komisyonu’na üye Milletvekilleri de hazır bulundular. Yaklaşık bir saat süren samimi görüşmeden sonra Patrik Hazretleri gösterilen sıcak ilgiye teşekkür etti.

Kiliselerarası ilişkiler temsilcilerinin TBMM İnsan Hakları Komisyonu Başkanına ziyareti

Patrik Hazretlerinin CHP Başkanına yaptığı ziyaret esnasında İstanbul’daki Hristiyan Cemaatleri temsil eden ruhaniler saat 15.30’da hep beraber TBMM İnsan Hakları Komisyonu Nevşehir Milletvekili Mehmet Elkatmış’ı ziyaret ettiler.Toplantıya Ermeni Patrikliğini temsilen Ruhani Kurul Sekreteri Kıdemli Peder Krikor Damatyan katıldı. Ayrıca Rum Patrikhanesi’nden Metropolit Meliton, Türkiye Katolik Cemaat liderleri adına Mons. Maroviç, Suryani Patrik Vekilliğinden Kıdemli Peder Samuel Akdemir katıldılar. Hazır bulunan ruhaniler adına söz alan Kıdemli Peder Krikor Damatyan hem kabul hem de gösterilen ilgi için teşekkür etti. Damatyan, Avrupa Birliği’nin Türkiye’nin üyeliği öncesi hazırlayacağı raporda cemaat problemleri ile ilgili menfi söylemlerin yer almasını arzu etmediklerini ve kiliselerarası temsilcilerin çalışmaları ile hazırlanmış cemaatlerin ortak problemlerini içeren bir dilekçeyi TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonuna sunduklarını, Kiliseler ve cemaatlerin vatandaşları ilgilendiren problemlerinin sadece Ankara’da çözümlenebileceğine inandıklarını söyledi.

Saygıdeğer Milletvekili sağlıklı bir vatandaşlık göstergesi olan bu duyarlılığı takdir ederek oluşturulan bu diyalogla problemlerin çözümleneceğini ve Türkiye’deki azınlıkların doğal vatandaşlık haklarını kullanıp mutlu yaşamaları için herşeyin yapılacağını vurguladı.

Toplantıya katılan diğer ruhaniler de teşekkürlerini sundular.

Yorumlar kapatıldı.