Türkiye artık bütün kurumlarıyla Avrupa Birliği hedefine kilitlenmiş görünüyor. Meclisten geçen ve geçmesi beklenen yasal düzenlemeler de bu yoldaki kararlılığın en açık göstergesidir.
Başta Anayasa olmak üzere, Siyasi partiler yasasında, Vakıflar yasasında, Medeni Kanunda, Terörle Mücadele Yasasında ve benzeri yasalarda Avrupa Birliğine uyum çerçevesinde çeşitli değişlikler yapılmaktadır.
Dernekler yasası da esen bu reformist rüzgarlardan payını almıştır. Anayasa’da ve Medeni Kanun’da yapılan son düzenlemeler ile dernekler tüzüklerinde gösterilen amaçları gerçekleştirmek üzere Uluslararası Faaliyetlerde bulunabilecekler ve yurt dışında şubeler açabileceklerdir.
Bununla beraber dernekler, yurtdışından ayni-nakdi bağış ve yardım da alabilmektedirler. Yalnız dernekler bu konuda tamamen serbest değildir. Yardım-bağışın kabulü devlet makamlarının iznine tabidir.
Derneklerin muhasebe sistemleri, tutacakları defterler, verecekleri beyannameler de çeşitli yönetmeliklerle yeniden düzenlenmiştir.
Dernekler Mevzuatındaki seri halde yapılan yasal düzenlemelere paralel olarak derneklerin de kendi muhasebe sistemlerini, kayıt düzenlerini hesap verme yöntemlerini tekrar gözden geçirmeleri, bu konuda mali müşavirler ve hukukçularla sıkça temasta bulunmaları gerekmektedir.
Çünkü yapılan düzenlemelerle,dernek yöneticilerine önemli mükellefiyetler getirmektedir.
Nisan ayında (5.4.2003) yayınlanan ve derneklerin muhasebe düzenini belirleyen yönetmeliğe göre,
İşletme hesabı esasına göre defter tutan derneklerden 2002 yılında
elde ettikleri brüt gelirleri 64 milyar TL yi aşanlar, bilanço esasına göre defter tutacaklardır.Bu sınır her yıl yeniden değerleme oranı kadar artırılacaktır.
Bilanço esasına geçen dernek, bu haddin altına düşse dahi bir daha işletme hesabına dönemeyecektir.
İşletme hesabı esasına göre defter tutan dernekler, üye kayıt defteri – karar defteri – işletme hesabı defteri – envanter defteri tutar.
Bilanço esasına tabi olan dernekler ise üye kayıt defteri – karar defteri – yevmiye defteri – defter-i kebir – envanter defteri tutacaklardır.
Tabiidir ki tutulacak defterler, ticari kuruşlular gibi yasal sürelerinde noterlere tasdik ettirilecektir.
Derneklerde hesap dönemi 1 ocakta başlar, 31 aralık tarihinde sona erer.
Dernek gelirleri Maliye Bakanlığınca basılan alındı belgesi ile toplanır. Bu belgelerde bağışta bulunanların kimlik bilgileri ve imzaları bulunur.
İşletme hesabına göre defter tutan dernekler 31 aralık tarihinde İşletme Hesabı Özeti ve Alacak –Borç tablosu düzenleyeceklerdir.
Bilanço usulüne göre defter tutan dernekler de yıllık bilanço ve gelir tablosu gibi mali tablolar düzenlerler.
4.9.2003 tarihinde yayınlanan dernekleri ilgilendiren bir yönetmeliğe göre
Bilanço ve işletme esasına göre defter tutan bütün Dernekler her takvim yılının ilk 4 ayı içinde örneği 15.10.2002 tarihinde yayınlanan yönetmeliğin ekindeki yer alan ( form 6) özel bir beyannameyi valiliğe vermekle yükümlüdür.
Burada dernek yöneticilerinin dikkatine sunmak istediğimiz önemli bir nokta vardır.
Son yayınlanan yönetmelik hükmü gereği dernekler 2003 yılında verecekleri 2002 yılına ait beyannameleri 03.12.2003 tarihine kadar vermekle yükümlüdürler.
Beyannameleri inceleyecek olan Valilik, gerektiğinde buna ilişkin ek belgeler de isteyebilir.Bu belgelerin verilmemesi, eksik verilmesi durumunda ilgili dernek öncelikle yasal denetim programına alınacaktır.
* * *
Dernek yöneticilerine ilgili mevzuatı takip edip gereklerini yerine getirmelerini hatırlatmak isteriz.
Yorumlar kapatıldı.