İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

türkiye: Fransa´dan Özür

İSTANBUL- Ecevit Hükümeti tarafından 2001 yılından bu yana bakanların Fransa’ya resmi ziyaret yapmasını yasaklayan Dışişleri Bakanlığının gizli genelgesi, Başbakan Tayyip Erdoğan tarafından kaldırıldı. İtalya’nın Como şehrinde yapılan AB zirvesinde Başbakan Tayyip Erdoğan’la bir araya gelen Fransa Başbakanı Raffarin, Ermeni meselesi konusunda “özür” anlamına da gelebilecek “Ermeni meselesi, Türk-Fransız ilişkilerinde bizim için 2. plandadır. Yasanın parlamentoda kabul edilmesi bir hataydı. İç politika malzemesi olarak kullanıldı. Ben de zaten bu yasaya karşıydım.” sözlerini söyleyince Erdoğan da jest yaparak “Fransa’ya seyahat yasağı”nı kaldırdı.

Como’nun perde arkası

Türkiye ile Fransa arasındaki fırtınalı dönemi sonra erdiren son kararın perde arkası Avrupa Birliği’nin İtalya’nın Como Adaları’nda yaptığı zirvede yaşandı. Zirvede ilgi odağı olan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’la görüşebilmek için kenarda tam 20 dakika bekleyen Fransa Başbakanı Jean Pierre Raffarin, Türk meslektaşına Ermeni meselesini açtı. Geçmişe bir sünger çekilmesini isteyen Raffarin, gerginleşen ilişkilerin iki ülkeye zarar verdiğinden bahsetti. Hatta Raffarin, Erdoğan’a ‘Özür’ anlamına gelebilecek ‘Biz Türkiye’yi kaybetmek istemiyoruz. Ermeni meselesi bizim için ikinci planda’ sözlerini kullandı. Bunun üzerine Erdoğan da Türkiye olarak AB sürecinde Fransa’nın desteğine ihtiyaçları olduğunu ayrıca gelişen ekonomik ilişkilerin de böyle tıkanıklıkları kabul etmeyeceğini söyledi. Erdoğan ayrıca Başbakan olmadığı dönemde AKP Genel Başkanı sıfatıyla Chirac tarafından Elysee Sarayı’nda kabul edilmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Fırtınalı dönem geride kaldı

Ecevit Hükümeti’nin sözde soykırım yasasına tepki olarak çıkardığı gizli genelgenin kaldırılması yönünde ilk adımı Paris Büyükelçiliği’ne atanan Büyükelçi Uluç Özülker attı. Dışişleri eski Bakanı Yaşar Yakış da Fransa’ya ziyaret yasağını kaldıran genelgeyi ortadan kaldıran çalışmaları destekledi ancak son noktayı Dışişleri Bakanı Abdullah Gül ve Başbakan Erdoğan koydu. Gül ve Erdoğan genelgenin kaldırılmasını onaylayarak iki ülke arasındaki fırtınalı dönemi sona erdirmiş oldular.

Ermeni Meselesi rafa kalktı

İki ülke arasında diken gibi duran ‘seyahat yasağı’ 18 Ocak 2001’de sözde soykırım tasarısının Fransız Ulusal Parlamentosu’nda kabul edilmesinden sonra yaşanmıştı. İlk kez bir Ulusal Parlamento’da sözde soykırımı onaylatarak “moral” bulan 700 bin Ermeni, Fransa’da bayram yaparken, Türk-Fransız ilişkileri de kopma noktasına gelmişti.. Fırtınalı dönemde karşılıklı olarak Büyükelçiler geri çekilmiş ve Ankara Fransa’ya karşı bakanlar dahil tüm üst düzey ziyaretleri yasaklayan bir genelgeyi benimsemişti. Hatta genelgeyi yazan Dışişleri Bakanı İsmail Cem bile, geçen yıl bir konferans için geldiği Paris’te “yakın arkadaşı” eski Dışişleri Bakanı Hubert Vedrine’le Dışişleri Bakanlığında değil Saint Germain’deki bir Cafe’de buluşup konuşmuştu.

Yorumlar kapatıldı.