İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

zaman: Fener Rum Patriği’ni Kezban Hatemi savunuyor

‘Dinlerden birine ait ibadet ve ayinden başkalarını men etmek’ suçlamasıyla yargılanan Fener Rum Patriği Bartholomeos’u avukat Kezban Hatemi savunuyor.

Fener Rum Patriği Bartholomeos ve 12 patrikhane yetkilisinin yargılanmasına Fatih 3. Asliye Ceza Mahkemesi’nde başlandı. Dünkü duruşmaya Fener Rum Patriği Bartholomeos ve 12 patrikhane yetkilisi katılmadı. Müşteki Konstantin Kostof, Bulgar Kilisesi Yönetim Kurulu tarafından kendisinin kilise papazı olarak atandığını belirterek, “Ortodoks mezhebinde bir kimsenin papaz olabilmesi için kutsanmış olması gerekir. Beni de Fener Rum Patriği kutsamıştır. Ancak Patrikhane, atayan makam olmadığı için beni görevden azledemezler.” dedi.

Sanık avukatı Kezban Hatemi, dine müdahale etme ve ayini engelleme suçlamalarını yalanladı. Hatemi, “Tıpkı Türkiye’deki Diyanet İşleri Başkanlığı’nın bir imam veya müftüyü görevden alması gibi bir durum söz konusudur. Bu konuda hukuki bir dava açılamaz, bu sebepten sanıkların beraatini istiyorum.” dedi. Bunun üzerine söz alan müşteki Bujidar Cipof, “Bizler Türk vatandaşıyız. Türkiye laik bir ülkedir. Herkes kendi dinini yaşaması konusunda özgürdür. Bu yüzden Bulgaristan Diyanet İşleri Başkanlığı’nın yazısı laik Türkiye’de yaşayan bizleri ilgilendirmez.” diye konuştu. Duruşma, dosyadaki eksikliklerin giderilmesi için 16 Ocak 2004’e ertelendi. İddianamede, sanıkların, “31 Ekim 2002 tarihinde aldıkları ve tüm dinî cemaatlere yayınladıkları bir kararla Bulgar Kilisesi Papazı olan Konstantin Kostof’un ruhani yetkilerini elinden aldıkları ve artık ‘hiçbir kilisede ayin yaptıramayacağını’ hükme bağladıkları” belirtiliyor. İstanbul, Cihan

Yorumlar kapatıldı.