İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

radikal: AB uygulama komisyonu: Bürokrasi hantal

RADİKAL – ANKARA – AB yolunda çıkarılan yasaları, uygulamada takip için Dışişleri, Adalet, İçişleri Bakanlığı ile Avrupa Birliği Genel Sekreterliği (ABGS) temsilcilerinden oluşturulan komisyonun ilk hedefi, ‘hantal bürokrasi’ oldu.

Hükümetin, AB’ye uyum reformlarını izlemek için kurduğu İzleme Komisyonu, ilk toplantısını yaptı. Toplantıya Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu ve Adalet Bakanı Cemil Çiçek’in yanı sıra AB Genel Sekreteri Murat Sungar, Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Volkan Bozkır ve çok sayıda bürokrat katıldı.

Güç gösterisi

Toplantı öncesinde İnsan Hakları Başkanlığı’na atanan Vahit Bıçak’ı kabul eden Dışişleri Bakanı Gül, “İnsan hakları Türkiye’de sürekli sıcak tutulacak. Bir aksaklık olursa anında müdahale edi-lecek” dedi. Toplantının açılışında yaptığı konuşmada da, AB Parlamentosu’nun 2004’te yapacağı seçimi dikkate alarak “Türkiye için kritik döneme girilmiştir” diyen Gül, hükümetin daha hızlı hareket edeceğini kaydetti. Gül, “Reformları çıkarma gücünü gösterdik, uygulama gücümüzü de göstereceğiz. İşkence, kötü muamele, din özgürlüğü konuları çok daha fazla problemli görülüyor. Öncelik burada” diye konuştu.

Komisyontoplantısında,ilk olarak 6. uyum paketinde yer almasına karşın çıkarılamayan anadilde yayın yönetmeliği ele alındı.Yönetmeliğin yasanın üzerinden dört ay geçmesine karşın hâlâ hazırlanamadığına dikkat çekilerek, bu düzenlemeye öncelik verilmesi kararlaştırıldı.

İsim engeli

İzleme Komisyonu’nun ilk tespitlerinden biri de Kürtçe isim vermenin önünü açacak genelgenin henüz hazırlanıp, yayımlanmadığı oldu. Bu genelgenin yanı sıra Milli Eğitim Bakanlığı’nın da anadilde kurs için özel bir yönetmelik hazırlamasını isteyen komisyon, üç bakanın Ekim ayında yapacağı toplantıya kadar genelge ile yönetmeliğin hazırlanması sürecini hızlandıracak.

Komisyon, RTÜK ile vakıflar yönetmeliğinin de zaman geçirilmeden süratle çıkarılmasını isterken, bürokrasinin bu konuda daha hızlı davranması gerektiğine dikkat çekti.

Yorumlar kapatıldı.