İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

azg: ZİRVE ÖNCESİ İKİLİ BULUŞMA

Dün sabah Robert Koçayan’ın başkanlığını yaptığı heyet önce Simferopol’ü ziyaret etti ve daha sonra Yalta’ya geçti. Bugün başkanlar konseyi oturumu yapılacağından, dün ikili görüşmeler yapıldı.

Ermenistan cumhurbaşkanı öncelikle Ukraynalı meslektaşı Leonit Kuçma’yla görüştü. Bu görüşmede ikili ekonomik ilişkiler ön plandaydı. Bu yılın ilk yarısıonda, geçen yıla göre mal sirkülasyonununn %60 artmış olduğu vurgulandı.

Günün ikinci yarısında, başkan Koçaryan Gürcistan Cumhurbaşkanı Eduard Şevarnadze’yle görüştü.

Yalta’da Azerbaycan heyetine, ülkenin cumhurbaşkanı değil, başbakan olarak atanan oğlu İlham Aliyev başkanlık ediyordu. Bu göreve atanan İlham Aliyev ilk defa Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin’le görüştü.

Zirve öncesi incelenen asıl konu; 4 BDT ülkesi, Rusya, Belarusya, Ukrayna ve Kazakistan arasında, ortak ekonomik alan oluşturulmasına ilişkin anlaşmaydı. Dün BDT ülkeleri Hükümet başkanları oturumundan sonra yapılan basın açıklamasında, anılan 4 ülke başbakanlarının anlaşmayı uygun gördükleri ve bugün başkanlar tarafından imzalanacağı belirtildi. Konuya ilişkin memnuniyetsizliğini ifade eden Ukrayna ABD elçisi John Herpst, ortak ekonomik alanda yer almanın Ukrayna’nın çıkarlarıyla uyuşmadığını söyledi.

Bugün yapılacak zirve gündeminde tartışılacak değişik sorunlar arasında, özellikle terorizmle mücadele ve silah ticaretinin denetlenmesi meselesi ön planda yer alıyor.

Zirvenin düzenlendiği Livat sarayı’nda daha 2 gün önce büyük ermeni kompozitör Aram haçadryan’ın doğumunun 100. yılının kutlandığını da vurgulayalım.

Ara Mardirosyan, Yalta

Yorumlar kapatıldı.