İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

azg: DÜNYA ERMENİ KURULUŞU GERÇEKLEŞİYOR

Rusya Erm. Blği başkanı ve DEK yaratılması kurucu komite başkanı Ara Abrahamyan; dün basına yaptığı açıklamada, kurucu kongresi 6-7 Ekim tarihlerinde Moskova’da yapılacak olan DEK’e ve yaptığı görüşmelere ilişkin bilgi verdi.

Benzer bir kuruluşun kurulmasına öncülük edecek bir girişimci grubun oluşturulmasına, 2002 yılı Ekim’inde Moskova’da yapılan “yüzyılların eşiğinde ermeniler ve uluslararası ilşkilerin halihazırdaki sorunları” konferansında karar verildiğini söyleyen Abrahamyan, girişimci grup tarafından oluşturulan Kurucu Komite’nin bugüne kadar 2 oturum yaptığını, 3.sününse kurucu kongre’nin hemen öncesinde yapılacağını da belirtti.

Son bir yıl içinde ermenilerin önemli yer tuttuğu 27 ülkeyi ziyaret ettiğini, farklı ülke liderleri ve STÖ’lerle de görüştüğünü söyleyen Abrahamyan, benzer bir yapının oluşturulması düşüncesini ilgiyle dinleyip, düşünceyi kabul ettiklerini, gerçekleşmesinin zor olduğu gerkçesiyle inanmayanların da olduğunu söyledi.

Desteğe ilişkin olarak Fransa cumhurbaşkanının davranışı örneğini verdi. Jack Shirack’ın desteğiyle, kuruluşun paris ofisi için bir bina tahsis edildi. Brükselde de yakın zamanda bina meselesi halledilecek. ABD’nin birkaç kentinde de ofisler açılacak. Bu mesele; Ara Abrahamyan’ın Rusya Fed. Devlet başkanıyla birkaçgün içinde yapacakları ABD ziyareti esnasında son şeklini alacak. Merkez ofis tabii ki Ermenistan’da olacak ve burada ilk hesaplamalara göre 300’den fazla uzman çalışacak.

DEK 4 doğrultuda çalışacak. Bunlar 1) Ermenistan cumhuriyeti’nin gelişimi ve güçlenmesi 2) Soykırımın tanınması (bu babta Dağlık Karabağ Cumh. Sorununun barışçı çözümü) 3) Evrensel terorizm ve fakirliğe karşı mücadele 4) Post sovyetik ülkelerde internet eğitiminin yayılması.

Ermenistan’ı son ziyaretinde, Ermenistan cumhurbaşkanını, başbakanını ve farklı parti ve meclis gruplarının başkanlarına yapılan çalışmalarla ilgili bilgi veren Abrahamyan onları DEK kurucu kongresine davet etti. Kongreye Ermenistan ve Rusya dışında 57 ülkeden 150 temsilci katılacak. Tüm temsilcilerin sayısı 250 olup, kongre açılışında 2000 kişi hazır bulunacak.

Kurucu kongrenin Moskova’da yapılmasını en büyük ermeni toplumunun Rusya’da olmasıyla açıklayan Abrahamyan gazetecilerin Bush’la Aralıkta yapılacak görüşme gündemi ve Bush-Putin buluşmasına katılacağına ilişkin bilginin doğru olup olmadığına ilişkin soruya, kendisinin, farklı devlet başkanlarının Rusya Fed. Ziyaretlerinde kabullere katıldığını, Bush’la görüşmesinin Bush’a bağlı olduğunu 26-27 Eylül’deki Washington ziyareti esnasında kesinleşeceğini söyledi.

Kuruluşun içerik ve yapısına ilişkin soruya yanıt olarak Abrahamyan, kongrede kuruluşların üye sayısı baz alınarak temsil edileceğini söyledi. DEK’in üyelerinin olmayacağını ve toplantı düzenlemiyeceğinin altını çizen Abrahamyan “Parayı çalıştırmak lazım, toplama parayla ulusal meseleler çözülmez” dedi.

Varolan ermeni kuruluşlarıyla çalişki veya Ermenistan’ın iç işlerine müdahaleye ilşkin olarak, kuruluşun siyasi bir yapı olmadığını, kimseyle kavgaya zamanları olmadığını, burada ulusal çıkarın önemli olduğunu, buna karşı olanla gidecekleri yol ve kavga etmeye zamanlarının olmadığını söyledi REB başk. Ara Abrahamyan.

Ağavni Harutyunyan

Yorumlar kapatıldı.