İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

hürriyet: Ayasofya oylaması için okurlarım ne düşünüyor

Doğan Hızlan

‘TÜRKLER ilgi göstermeyince Ayasofya sıra düştü’’ (Hürriyet, 15 Eylül 2003) yazım üzerine okurlarımdan oldukça fazla sayılacak e.posta aldım.

Yazımın konusunu hatırlatayım.

Dünyanın Yeni 7 Harikası’nı seçmek için UNESCO ve bir kuruluş birlikte bir internet sitesi açmışlar. Oylamada adaylardan biri olan Ayasofya önce 10. sıradaymış, sonra 16. sıraya düşmüş. Ben de internet adresini verdim, okurlarıma durumu ilettim.

Bana ulaşan e.postalardan birkaçını özetleyerek buraya aldım.

BUGÜN Ayasofya ile ilgili yazınızı okudum. Türklerin Ayasofya’ya ilgi göstermediğinden bahsetmişsiniz. Şuna emin olunuz ki, eğer bu uygulama Ayasofya ibadete bütünüyle açık haldeyken yapılmış olsa idi, bu oy oranı çok daha yukarılarda olurdu. Müslüman Türklere mal olmuş bir yapıyı siz, Müslümanların ibadetine açmazsanız, oy bekleme hakkınız da yoktur. Diyelim Ayasofya yerine yine hem Türklerin, hem de tüm Müslümanların değer verdiği Kábe’yi koyalım, ya da Mescid-i Aksa’yı, hadi bunları bırakın, Süleymaniye’yi koyalım bakalım, bu oy oranı yine devasa bir şekilde artardı.

Uğur Şahin

* * *

BU kampanya başlayalı neredeyse 4 seneye yaklaşıyor ve bitmesine de hálá 2 sene var. (O tarihte oylamanın 30.9.2000’de biteceği belirtiliyordu). Olayın içinde UNESCO da yok artık. Benim yazdığım tarihte ilgili sitede UNESCO logosu vardı ancak sizin yazınızdan sonra siteye bugün gidip baktım, artık yok.

Yine de Ayasofya’ya oy verin. Nasıl olsa bir şeye mal olmayacak. Bakarsınız işe yarar.

Sinan Oymacı

* * *

EĞER Dünyanın 7 Harikası içine Türkiye’den bir eser girebilirse, bu Türkiye için büyük bir prestij sağlar. Türk insanı ve medyasının Ayasofya’yı o 7 eser arasına sokması gerekmektedir. İyi tanıtılırsa, her Türk’ün üşenmeden oy vereceğine inanıyorum.

Ahmet Koca

* * *

HÜRRİYET’te yayınlanan Dünyanın 7 Harikası hakkındaki yazınızı okurken önce üzüldüm.

Tam oy verecekken 7 ay önce İtalyan arakadaşımla yaptığım Ayasofya ziyaretini hatırladım, oy vermekten vazgeçtim.

Ayasofya’nın içersinde ‘demir konstrüksiyon’ duruyordu.

Ne yazık ki 7 harika arasında sayılmayan Milano’daki Duomo bile 4-5 yılda bir temizlenirken, Ayasofya’ya gösterilen bu ilgisizlik neden?

Sultanahmet Camii, Yeni Cami çok daha bakımlı.

Feyyaz Ünal

* * *

BEN de Ayasofya’ya oy vermedim. İhmalden değil, bilerek. Görünen o ki, bir yerlerde oturup aday eserlerin listesini kafalarına göre belirlemişler ve bize bu adayları dayatıyorlar.

Doğma büyüme İstanbulluyum, şimdi yurtdışında yaşıyorum. Ayasofya’yı defalarca gezdim, Süleymaniye’yi, Şehzade Camii’ni çok daha ince bir zevkin mahsulü olarak görüyorum. İslam sanatının birçok eseri listeye alınmamış.

Selimiye Camii, demir yığını Golden Gate Köprüsü’nden daha mı değersiz, Empire State birasından daha mı çirkin?

Kaan Öztürk

Yorumlar kapatıldı.