Kitap Künyesi
Cumhuriyet Döneminde İstanbul Rum Patrikhanesi
Elçin Macar
Türkiye’nin Cumhuriyet tarihi boyunca tabu addettiği konuların başında gelen azınlıklar konusu, özellikle doksanlı yıllarla birlikte Türkiyeli araştırmacıların gündeminde eskisine oranla daha ağırlıklı bir yere sahip oldu. Genelde hâkim konumda olan ve defansif/milliyetçi kaygılarla konuyu ele alıp, ideolojik bir karşı duruşu korumaya çalışanların yanısıra, yeni kaynaklara, yeni yaklaşımlara kapı açan araştırmalar da var… Elçin Macar’ın bu çalışması, sadece “netameli” sayılmış bir konu olarak İstanbul Rum Patrikhanesi’nin Cumhuriyet tarihi içindeki serüvenini dile getirmekle kalmıyor; konunun hiçbir derinliği olmadan, günlük iç ve dış siyasî çekişmelerle sınırlı olarak ele alınış tarzını terk etmeyi öneren bir derinliği de taşıyor. Macar, bu kitabıyla iki milliyetçilik arasında sıkışmış, ötekileşmiş, ideolojik açıdan suistimal edilmiş bir kurum olan İstanbul Rum Patrikhanesi’ne, hem teorik hem de metodolojik açıdan bugüne kadar egemen olan anlayıştan farklı bir yaklaşım getirmeyi amaçlıyor ve yitirilmiş dinsel çeşitliliğin yakın tarihteki izlerini sürüyor.
İletişim Yayınları ( Mart 2003 ) 1. Baskı
ISBN : 9750501187
Dizi : Araştırma-İnceleme
Tür : Araştırma
Sayfa Sayısı : 357 sayfa
Mart ayinda yayinlanan bu kitap bolsahaylarin pek çogunun ilgisini çekecek teferruatlara da yer veriyor.
Kitabin tanitimi a$agida Ileti$im Yayinevinin Internet sitesinden alindi. Bizim bilhassa dikkatimize mazhar olan $u noktalari kisaca aktaralim:
1. Yunanistan’in Lozan’dan 1970 sonlarina kadar Patrikhane ile ilgili Türkiye’ye kar$i hassasiyeti yani sira Dogu blokunun 1990 da yikili$indan sonra ABD nin Patrikhaneyi Ortodoks dünyasinin etkili bir organi olarak görmesinin daha da hareket kazanmasi ve patikhane ile çok yakindan ilgilenmesi….
2. Ortadoks Rum Ekümenik Patrikliginin Vatikan misali cografi ve demografik açidan oldukça önemli bir kitle önünde (250 milyonluk Ortodoks dûnyasinda) etkili bir organ olmasinin devlette yarattigi tepki ve ku$kularin Lozan anla$masindan bu yana Kibris hadiselerini de kapsayan heyecanlarla hizlanip bazen uç noktalara eri$mesi…
3. Patrikligin Istanbul’un fethinden 550 sene sonra fetih dônemindeki kadar önemli stratejik, Tûrkiye’nin bütünlügüne yönelik tehlikeli bir müessese olarak algilanmasi,
4. 1919 da vücut bulan « Papa Eftim » hadisesinde « Mûstakil Türk Ortodoks Patrigi « olarak 1968 e kadar süren Papa Eftim’in Bakanlar Kurulu’na kendi yazdigi dilekçe ile asil gayesinin dinle hiç alâkali olmayip « Milli Ideal » ugruna olmasini açikca anlatmasi….Bunun yani sira Papa Eftim’in Keskin rahipliginden beri Patrikhanenin di$lanmasi için bazen nasil desteklendigi, bazen de kendi haline terkedildigi….
5. Heybeliada ruhban okulunun 150 seneden fazla bir zaman dilimi içinde Devlet ricali tarafindan bazen anlayi$la, bazen sert ku$kularla algilani$inin serûveni…
Bir doktora tez çali$masi olan eserin yazari Elçin Macar bir sene kadar Onansis vakfi bursu ile Yunanistan’da kalaral çe$itli akademik kurumlarda yaptigi ara$tirmasi $imdiye kadar belki ilk olarak bu konuda Türkiye’de yapilan en objektif çali$ma olarak algilanabilir.
Yorumlar kapatıldı.