İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

S. DİMİTROV: “ERMENİSTAN VE BULGARİSTAN ARASINDAKİ İLİŞKİLER MÜKEMMEL” – azg

Armenpress muhabirinin sorularını yanıtlayan Ermenistan’daki Bulgaristan geçici maslahatgüzarı Dr. Stefan Dimitrov, Ermenistan ve Bulgaristan arasındaki ilişkilerin mükemmel olduğunu, her iki ülkenin tarihi, siyasi veya başka nitelikte sorunu olmadığını, dolayısıyla her iki devleti, dost devletler olarak kabul etmenin mümkün olduğunu söyledi. Ermenistan Cumhurbaşkanı’nın 7 Eylül’de Bulgaristan’a yapacağı ve en üst düzeyde gerçekleşecek ziyaretin bunun teyididir.

7 Eylül’de 2 günlük bir resmi ziyaretle Sofya’ya gidecek olan cumhurbaşkanı Koçaryan, Bulgaristan Cumhurbaçkanı Georgi Parvanov, başbakan Simeon Sakskoburgodsk, Meclis başkanı Ognyan Kerçikov ve Bulgaristan ermeni toplumu temsilcileriyle görüşmelerde bulunacak. Ermenistan cumhurbaşkanının heyetinde yer alan tanınmış sanatçı ve toplum adamları, Bulgaristan’daki “Ermeni Kültür Günleri”ne katılacaklar.

S. Dimitrov, Bulgaristan yönetiminin, ikili ilişkilerin aktifleşmesi ve derinleşmesi açısından bu ziyarete büyük önem verdiğini söyledi. Dimitrov görüşmeler esnasında devlet başkanlarının; bölgesel işbirliği ve güvenlik, karşılıklı güvenin güçlendirilmesine ilşkin konuları tartışacaklarını ayrıca ‘Burgaz-Poti’ ve ‘Varna-İliçyovsk-Poti’ ticaret yollarının, hukuki statüsünün güçlendirilmesine ilişkin konuların da görüşüleceğini söyledi. Bulgaristan’ın ticarette bir pencere ülke olabileceğini, ancak bunun için transit ülke olan Gürcistan’la mekanizmaların tam kurulması gerektiğini söyleyen maslahatgüzar, konuya ilişkin Bulgaristan-Gürcistan ve Ermenistan arasında, bu yılın Ekim ayında TRASEKA çerçevesinde bir belge imzalanması beklendiğini de söyledi.

Son 4 yıldır Ermenistan ve Bulgaristan arasındaki ticaret hacminin artmadığını belirten Dimitrov, Ermenistan’ın istatistiki verilerine göre, ticaret hacminin yıllık ortalama 40 milyon dolar olduğunu söyledi.

İkili ilişkiler çerçevesinde Ermenistan Dışişleri bakanı vartan Oskanyan’ın da Bulgaristan’ı ziyareti beklenmektedir.

Dimitrov ayrıca, Bulgaristan Başbakanı Simeon Sakskoburgodsk’un da Ermenistan tarafından davet edildiğini, bu ziyaretin ekonomik meseleler açısından belirleyici olabileceğini de vurguladı.

Yorumlar kapatıldı.