Mars gezegeni 60 bin yıl sonra ilk kez bugün Dünya’ya en yakın konumuna gelecek. Mars ile Dünya arasındaki yakınlaşmaların son yıllardaki ortalaması 78 milyon kilometre iken bugün gerçekleşecek yakınlaşmada bu mesafe 55 milyon 758 bin kilometreye inecek.
Bu buluşma, yağmur beklenen Trakya ve Doğu Karadeniz hariç Türkiye’nin her yerinden gece sekiz saat boyunca izlenebilecek. Gezegen saat 21.00’de güneydoğu ufkunda doğacak. Gece boyunca batıya doğru hareket edecek. Türkiye’nin ortalama enlemi göz önüne alındığında, ufukta en çok 34 derece yükselecek. Gezegen turuncu kırmızımsı renkte, Kutup Yıldızı ve uydular dahil gökyüzündeki en parlak cisim olarak gözükecek. Mars’ı gözlemek için en iyi zaman gece yarısı.
Mars’ın, Dünya’ya bundan sonraki benzer yakınlaşması 2287 yılında, tüm zamanların en yakın konumu ise 2729 yılında gerçekleşecek. Orta Doğu Teknik Üniversitesi Amatör Astronomi Topluluğu üyesi Tunç Tezel’in verdiği bilgiye göre, son günlerde gökyüzünde, güneydoğu yönünde ortaya çıkan ve bütün gece boyunca dikkati çekecek kadar parlak görünen, turuncu renkli bir “yıldız’’ bulunuyor. Bu yıldız, bu gece Dünya’ya son buzul çağından beri en yakın geçişini yapacak Mars gezegeni.
Mars, bu gece Dünya’ya olduğu kadar Güneş’e de en yakın konumuna gelecek ve 60 bin yıldır görülebilecek en yakın ve en parlak durumuna ulaşacak. Mars, bu gece gökyüzünde Ay’dan sonra en parlak gök cismi olarak gözleri kamaştıracak. Aşırı parlaklığı ve belirgin turuncu rengi sebebiyle, parlak gök nesnelerinin yer aldığı her gök olayında olduğu gibi, UFO ihbarlarında da artış gözlenebileceği belirtiliyor. TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Orhan Gölbaşı vatandaşların Mars’ın Dünya’ya en yakın geçişini kaçırılmaz bir fırsat olarak değerlendirmelerini de isteyerek, “Bir teleskop ya da el dürbünü yardımıyla gökyüzünün doğu ufkuna saat 21.00 sıralarında bakıldığında kırmızı renkte gayret güzel Mars gezegeni görülebilecek.’’ dedi. Bu akşam Ankara Üniversitesi Gözlemevi teleskop yardımıyla Mars’ı görmek isteyenlerin ziyaretine açık olacak.
Dünya, Güneş’in çevresinde dolanırken, ortalama her 2 yıl 2 ayda bir dış kulvarda dolanan Mars’a yetişip geçiyor. Ancak, bu tür bindirmelerin her birinde Mars’ın Dünya’ya uzaklığı farklılaşıyor. Bu durum, Mars’ın Güneş’e uzaklığının, oval yörüngesi nedeniyle sürekli değişmesinden kaynaklanıyor. Dünya her 15 ya da 17 yılda bir ağustos ya da eylül aylarında Mars’a yakın geçiş yaptığında, kırmızı gezegen çok yakın ve aşırı parlak görünüyor. Son yakın geçiş 58 milyon 900 bin kilometre ile 21 Eylül 1988’de gerçekleşmişti. Bu yıldan sonra Mars’ın Dünya’ya 57 milyon 700 bin kilometre yaklaşacağı 27 Temmuz 2018 gecesi bir tam Ay tutulması da gerçekleşecek.
Sinema Mars’ı sevdi
Mars’ın bilimkurgu dünyasında çok önemli bir yeri var. Gerek Mars gezegeninin kendisi, gerekse Mars’tan gelenler, insanların hayal dünyasında çok önemli rol oynadı. Hollywood Mars filmlerine el atıncaya kadar yazılan romanlar bilimkurgu romancılığında çok önemli yer tuttu. 1900 yılından bu yana Mars’ı konu olarak ele alan toplam 130 film çekildi. Bu filmlerde Marslı istilacılar genellikle dünya teknolojisinden çok daha ilerideydi. Bu büyük teknolojinin kullanımı, uçaklardan daha kuvvetli ve hızlı uçan dairelerle fetihlerini gerçekleştiren Marslılar, filmin sonunda mutlaka yenilmeye mahkum oluyorlardı. 2003 yılının ilk yarısında daha şimdiden, “Christmas on Mars” (Mars’ta Noel) ve “Hwaseongeuro gan Sanai” (Mars’a Giden Adam) isimli iki film gösterime girdi.
Yorumlar kapatıldı.