İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

radikal: Prof. Ortaylı: Türkiye tam laik olamaz

RADİKAL – İSTANBUL – Tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı, Türkiye ve Batı’nın gerçeklerinin çok farklı olduğunu belirterek, Türkiye’nin hiçbir zaman tam laik bir toplum olamayacağını ileri sürdü. Dün başlayan ‘Uluslararası Grup Psikoterapileri Kongresi’nde ‘Politik Kargaşanın Kültürel Evrim Üzerine Etkisi’ konulu bir konuşma yapan Ortaylı, “Biz hiçbir zaman tam bir laik topluma sahip olamayız. Muhafazakâr ve dini yaşam sürmek isteyenlerle, liberal demokrat tarzı olanlar arasında bir uzlaşma olmalı. Laiklik, Türkiye’de bir yaşam tarzı sorunudur” dedi.

‘Gerçekler farklı’

Türkiye ve batının gerçeklerinin çok farklı olduğunu belirten Ortaylı, şunları söyledi: “Örneğin İskandinavlar kendi azınlıklarından bahsediyorlar. Bunlar en fazla 50 yıllık geçmişi olan göçmen işçi aileleri. Anadolu’daki azınlıkların kökleri ise bin yıllardır burada.
Azınlık, hastalıklı bir ifade. Hiçbir Avrupa ülkesinin Türkiye kadar demokratik bir kozmopolit geleneği yoktur. Avrupa’da en fazla azınlığın yaşadığı ülke Almanya’daki Yahudilerdi. Onların sonu da iyi olmadı. Türkiye’nin bu konuda batıyı izlemesi gerektiğini düşünmüyorum.”

Yorumlar kapatıldı.