İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

radikal: Yıldız değil, Mars

AA – ANKARA – Dünya’yla Mars, 60 bin yıl aradan sonra yine ‘çok yakın’. Orta Doğu Teknik Üniversitesi Amatör Astronomi Topluluğu’ndan Tunç Tezel’ in verdiği bilgiye göre, gökyüzünde, saat 21.00 sularında güneydoğu yönünde ortaya çıkan ve gece boyunca dikkati çekecek kadar parlayan turuncu renkli bir ‘yıldız’ bulunuyor.

Bu aslında yıldız değil, Mars. Kova Takımyıldızı’ndaki gezegen, 27-28
Ağustos gecesi, son buzul çağından bu yana Dünya’ya en yakın geçişini yapacak. Mars, 27 Ağustos’ta Dünya’ya olduğu kadar Güneş’e de en yakın konumuna gelecek. Mars, o gece gökyüzünde Ay’dan sonra en parlak gökcismi olarak göz kamaştıracak. Uzmanlar, UFO ihbarlarında artış bekliyor!

27 Ağustos’ta Dünya’yla Mars’ın uzaklığı 55 milyon 758 bin km. olacak. Aynı gün Dünya, Venüs’e 260, Jüpiter’e 955 milyon km. uzaklıkta
olacak. Mars ile Dünya arasındaki yakınlaşmaların son yıllardaki ortalaması 78 milyon kilometreydi.

Mars, Dünya’ya en son MÖ 57 bin 617 yılında bu kadar yaklaşmıştı. Bir sonraki randevu, 28 Ağustos 2287’de. O gün Mars ile Dünya arasındaki uzaklık 55 milyon 686 bin km.’ye düşecek. 2729’da iki gezegen tüm zamanların en yakın konumunda olacak: 55 milyon 651 bin km.

Teleskoplar emrinizde…

Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Anabilim Dalı öğretim üyesi ve Gözlemevi Müdürü Doç. Dr. Berahitdin Albayrak 27 Ağustos’ta Mars’ın Dünya’ya olan uzaklığının, Dünya’nın Güneş’e olan uzaklığının 0.37 katına düşeceğini vurguladı. Albayrak, “Mars, Dünya’dan bakılınca iki kat daha büyük ve altı kat daha parlak gözükecek” dedi.

İyi bir teleskopa sahip olanların Mars’ın Dünya’ya yakın geçişini izleyebileceğini, ancak profesyonel astronomların yakın geçişe çok ilgi göstermediğini anlatan Albayrak, 27 Ağustos’ta Ankara Üniversitesi Gözlemevi’nin ziyarete açık olacağını söyledi.

Bu arada, Türkiye’deki en büyük teleskopun bulunduğu TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi’nde Mars gözlemi için hazırlıklar yapılıyor. Gözlemevi Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Orhan Gölbaşı, Gözlemevi’nde bulunan ayna çapı 150 santimetre ve 40 santimetrelik iki teleskopta çeşitli dalga boylarında filtreler kullanılarak gezegenin görüntülenmeye çalışılacağını anlattı.

Prof. Dr. Gölbaşı, dün başlayan ‘Gözlem Şenliği’ kapsamında da katılımcıların Mars’ı yakından görme imkânı elde edeceğini söyledi. Gölbaşı, “Bir teleskop ya da el dürbünü yardımıyla gökyüzünün doğu ufkuna saat 21.00 sıralarında bakıldığında kırmızı renkte gayet güzel Mars gezegeni görülebilecek” diye konuştu.

Neden yaklaşıyor?

Dünya, Güneş’in çevresinde dolanırken, ortalama her 2 yıl 2 ayda bir dış kulvarda dolanan Mars’a yetişip geçiyor. Ancak, bu tür bindirmelerin her birinde Mars’ın Dünya’ya uzaklığı farklılaşıyor. Bu durum, Mars’ın Güneş’e uzaklığının, oval yörüngesi nedeniyle sürekli değişmesinden kaynaklanıyor. Dünya her 15 ya da 17 yılda bir ağustos ya da eylülde Mars’a yakın geçiş yaptığında, gezegen çok yakın ve aşırı parlak görünüyor.

Mars’ın yakınlaşması nedeniyle NASA iki, Avrupa Uzay Ajansı bir, Japonya bir uyduyu Mars’a gönderdi. Mars’ın Dünya’ya 57 milyon 700 bin km. yaklaşacağı 27 Temmuz 2018’de ise tam ay tutulması olacak.

Yorumlar kapatıldı.