İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

azg: Ermeni Kilisesi tarihi 1 Eylül’den itibaren okullarda

Ermeni kilisesinin, devletin güçlendirilmesi, gelişimi ve ruhani ve kültürel hayatındaki rolü dikkate alınarak, Ermenistan okullarında, Ermeni Kilise Tarihi dersi okutulmasına karar verildi. 22 ağustos 2002’de Hükümet ve Eçmiadzin arasında yapılan anlaşmaya göre, cumhuriyet okullarının 4-10. sınıflarında bu ders okutulacak. Konuya ilişkin olarak Eğitim-bilim bakanlığı Eğitim Reformları Mkz. Oluşturduğu çalışma grubunda; metod uzmanları, Erivan Devlet Üniv.’den hocalar, Eçmiadzin’den temsilciler de yer alıyor.

Kısa süre içinde tedrisatın sistematik yapısı, 4 ay gıbı kısa bır surede de 4 ve 5. sınıfların ders kitapları, Bakanlık Eğitim Reform. Mkz. Md. Yrd., proje sorumlusu ve ders kitaplarının editörü Vartan Kandilyan tarafından hizmete sunuldu

– Sn. Kandilyan çalışmalar esnasında zorluklar oldu mu?

– Daha önceden benzer çalışmalar yapılmadığından tabii ki zorluklar oldu. Ancak hepsi de aşıldı ve bugün ders kitaplarımız hazır.

– Kitapların hazırlanması dışında, merkeziniz öğretmenler için rehber kitabın da hazırlanmasına da öncülük etmiş.

– Dersin okutulması, öğretmen rehber kitabı hazırlanmadan mümkün olmazdı. 70 okuldan öğretmenler hazırlık kursundan geçtiler. Daha sonra 2003 yılı mayıs ve Haziran aylarında aynı okullarda denendi.

– Deneme esnasında ne gibi yankılar oldu?

– Toplumun değişik katmanlarından ve uzmanlardan farklı öneriler oldu. Ayrıca kitapta görülen eksikliklere ilişkin uyarılar oldu.

– Siz aynı zamanda 1 Eylül’de deneme yılına girecek, 6., 7., 8. sınıflar için öngörülen ders kitaplarını, öğretmen rehber kitaplarını da hazırlamış bulunuyorsunuz. Bir sonraki adım ne olacak?

– Bu deneme kitapları (haftada 1 ders saati)ve rehber kitaplar 1 yıllık deneme süresinden geçecekler. Bu zaman zarfında yapılacak öneri ve uyarılar dikkate alınarak kitaplar son şeklini alacak. Umudumuz kısa süre içinde cumhuriyet okullarımızın, uygun Ermeni Kilise tarihi ders ve öğretmen rehber kitaplarına kavuşması.

Marieda Makaryan

Yorumlar kapatıldı.