Elbeğendi köyü Avrupa standartlarında inşa edilecek. Rüya köyün altyapı sistemleri yeraltından geçirilecek, yüzme havuzları, tenis kortları ve spor tesisleri eksiksiz olarak projelendirilerek hayata geçirilecek.
Yıllar önce Avrupa’nın değişik ülkelerine göç eden Mardinli Süryaniler evlerine dönüyor. 30 yıl sonra anayurtlarında yaşamak isteyen Süryaniler tek tek Türkiye’ye başvuruyor. Dönemin başbakanı Bülent Ecevit, 2001 yılında bir genelge yayımlayarak Süryani vatandaşların istedikleri zaman köylerine dönebileceğini açıklamıştı. Bunun üzerine 30 yıl önce köylerinden değişik Avrupa ülkelerine göç eden Süryaniler doğup büyüdükleri topraklarla buluşmaya karar verdi. 25 bin Süryani Avrupa’dan Mardin’e dönmeye hazırlanıyor.
Midyat ilçesine bağlı Elbeğendi köyünde yeni bir proje uygulanacak. Midyat taşlarından yapılması düşünülen ve şimdiden rüya köy olarak nitelendirilen yeni Elbeğendi’nin proje bedeli oldukça yüksek. İlk etapta 14 villanın yapılması kararlaştırıldı. Tarihî yapılara uygun inşa edilmesi kararlaştırılan villaların temeli atıldı. Her villanın yaklaşık 75–100 bin Euro’ya mal olması bekleniyor.
Mardin’e dönüş hazırlığı yapanlardan biri de 25 yıldır İsviçre’de yaşayan ve bir otelde yöneticilik yapan Yahko Demir. Projeyi uygulamaya koyan Yahko Demir köyün inşaatını, İsviçre ve diğer Avrupa ülkelerine göç eden Elbeğendi (Kafro) köylülerinin kendi imkanlarıyla yapacağını söyledi.
Köyün eski binaları da koruma altına alınacak; restore edilecek ve pansiyon olarak kullanılacak. Proje uygulayıcısı Yahko Demir, Mardin Valisi M. Temel Koçaklar ve Güneydoğu Anadolu Projesi İdaresi’nden proje için büyük destek gördüklerini, GAP İdaresi tarafından köyde şimdiden sondaj açıldığını söyledi.
Rüya köyün projeleri arasında Süryanilerin üreteceği üzümü değerlendirme de var. Yahko Demir, “Mardin yöresi tarihî ve kültürel değerleriyle dünyanın en zengin yeri. Buralarda yapacağımız yeni yatırım ve projelerle dünya turizminin var olan dikkatlerini daha da lokalize ederek çekeceğimize inanıyorum. Türkiye’yi ziyaret eden her yabancı turist Mardin’e gelmeyi isteyecek diye düşünüyorum. Bu bir başlangıçtır. Projelerimizin arkası gelecek. Doğup büyüdüğümüz topraklara, kader birliği yaptığımız hemşehrilerimize vefa borcumuz, var bunu ödemeye karar verdik.” dedi.
Bülent Ecevit, Avrupa Birliği’ne uyum çerçevesinde 2001 yılında Süryanilerin evlerine dönmelerini öngören bir genelde yayınlamıştı. Turabdin Suryani Metropolitliği Genel Sekreteri Yusuf Beğtaş, Süryanileri yeni projelere yönelten unsurlar arasında Ecevit’in Ekim 2001 tarihinde Süryanilere münhasıran çıkarttığı genelgenin büyük rol oynadığını söyledi. “Birkaç yıl öncesine kadar Avrupa’dan geri dönüş bizim için bir hayaldi.” diyen Yusuf Beğtaş, Ecevit’in genelgesi ve ruhani liderin ‘geri dön çağrısı’nın bugün anlam bulduğunu vurguladı. Bölgenin, sosyal, kültürel ve tarihî zenginlikleriyle dünyanın en ilgi çekici bölgesi olduğuna dikkat çeken Yusuf Beğtaş, faaliyetler hakkında şu bilgileri verdi: “Bu kültür varlığımızı yeniden canlandırmayı ve dünya turizminin dikkatlerini çekmeyi hedefliyoruz. Süryanilerin bir tek amacı var: Doğup büyüdükleri topraklarla yeniden buluşmak ve özdeşleşmek. Yıllarca birlikte kardeşçe kader birliği yaptığımız, ortak değerler etrafında bütünleştiğimiz Müslüman kardeşlerimizle kader birliğimizi sürdürmek istiyoruz. Çünkü yıllarca sevinçlerimizi, üzüntülerimizi paylaştık ve hâlâ paylaşıyoruz. Bundan sonra da bu paylaşım artarak sürecek. Bu birliktelik, hoşgörü ve sevgi dünya ülkelerine örnek teşkil edecek bir seviyededir. Yeni projeleri destekliyoruz. Yakında Mardin’in dünya kenti olması için elimizden gelen gayreti bütün Mardinli hemşehrilerimizle birlikte göstereceğiz.”
Şeyhmus Edis / Mardin
Yorumlar kapatıldı.