İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Bartholomeos: Ruhban okulu açılsın – ntv

NTV

8 Ağustos 2003— Bartholomeos, Heybeliada Ruhban Okulu’nun yeniden açılması talebinde bulundu.

Fener Rum Patriği Bartholomeos ile Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’ün görüşmesi yaklaşık 40 dakika sürdü. Bartholomeos’un talebi üzerine gerçekleşen görüşmede Fener Rum Patriği’nin avukatları da hazır bulundu. Bartholomeos, Gül’e Rum cemaati ve patrikhanenin sorunlarını sözlü ve yazılı olarak iletti. Bartholomeos, bu okul kapalı olduğu için eğitim ihtiyaçlarını karşılayamadıklarını anlattı.

“KONU İNCELENECEK”

Görüşme sonrasında açıklamalarda bulunan Fener Rum Patriği, Heybeliada Ruhban Okulu’nun yeniden açılması isteklerini Gül’e aktardığını söyledi. Bartholomeos, Abdullah Gül’ün konunun inceleneceği yanıtını verdiğini belirterek, “İlettiğimiz konularda gereğini yapacaklarını söylediler. ‘Dini ne olursa olsun bütün vatandaşların huzur ve mutluluk içinde yaşamasını istiyoruz’ dediler” diye konuştu.

Bartholomeos ve Gül ile birlikte görüşmeye katılan patrikhane avukatları da halen gündemde olan vakıf malları, tapu sicilleri gibi konularla ilgili hukuki bilgiler aktararak, Gül’ün sorularını yanıtladılar.

Söz konusu görüşmenin Haziran ayında planlandığını belirten diplomatik kaynaklar, iki tarafın programlarının yoğunluğu nedeniyle görüşmenin şimdi yapılabildiğini belirttiler.

RUHBAN OKULU NASIL KAPANDI?

Heybeliada Ruhban (Papaz) Okulu, Anayasa Mahkemesi’nin “Özel Yüksek Okulların Devletleştirilmesi” hakkındaki 12 Ocak 1971 tarih ve 1971-3 sayılı kararından sonra kapanmıştı. Anayasa Mahkemesi’nin Özel Öğretim Kurumları Kanunu’nun ilgili maddelerini iptal ederek, Yüksek Öğretim Kurumlarının sadece devlet tarafından açılıp, işletilebileceğini emredici kararıyla mevcut özel yüksek öğretim kurumları ya faaliyetlerine son vermiş, ya da bir devlet üniversitesine bağlanmıştı. Heybeliada Ruhban Okulu da aynı karardan sonra, “özel yüksek okul” statüsünde değerlendirilmiş, okulun varlığını sürdürebilmesinin ancak Türk üniversitelerinden birisine veya bir ilahiyat fakültesine bağlanarak mümkün olabileceği belirtilmişti.

Hükümet ile Patrikhane ve okul yöneticileri arasında çeşitli görüşmeler yapılmasına rağmen, okulun Türk üniversitelerine bağlanmasını istemeyen Patrikhane ve okul yöneticileri, Heybeliada Ruhban Okulu’nu kendiliğinden kapatmıştı.

Yorumlar kapatıldı.