İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

ntv: ‘Issız kayalıklara kilise inşa edelim’

Yorgo Kırbaki/Atina

NTV

6 Ağustos 2003 — Hristodulos, Sisam Adası’nda yeni açılan bir askeri birlikte yaptığı konuşmada, ıssız kayalıklara kiliseler inşa edilmesi önerisini ortaya attı.

Hristodulos “Varlığımızı teyid ettirmek için kayalıklara küçük kiliseler inşa ettirilmesi gerekirdi” dedi.

Atina Başpiskoposu, “Ben savaş yanlısı değilim. Şovenist değilim. Vatanımı seviyorum. Ancak, Romalıların da dediği gibi eğer barış istiyorsak, savaşa hazırlıklı olmalıyız. Korku dağları bekler. Bu nedenle ordumuzun savaş kabiliyeti ileri düzeyde olmalıdır” diye konuştu.

Bu arada, Türkiye ve Türkler aleyhtarı açıklamalarıyla, Yunan hükümetinin bile sık sık başını ağrıtan Hristodulos’un Atina Başpiskoposu seçildiğinden bu yana arasının’ hiç de iyi olmadığı İstanbul Rum Patriği Bartolemeos ile çatışması yeniden alevlendi.

FENER PATRİĞİ DEVREDE

Fener Patrikhanesi 1928 yılında Yunanistan Kilisesi’ne “emanet bıraktığı” ve aralarında Selanik ile Ege adaları dahil 36 metropolitliğin yönetiminin tekrar kendisine iade edilmesini istiyor. Hristodulos ise bunu reddediyor.

Patrik Bartolomeos son olarak Selanik metropolitliğinin boş kalması nedeniyle, Atina Başpiskoposu’na bir mektup göndererek, yeni metropolit adayları listesinin kendisine intikal ettirilmesini istedi. Bartolomeos bu şekilde yeni metropoliti kendisi tayin etmek istiyor. Hristodulos, Ortodoks aleminin en yüksek organı sayılan Fener Patrikhanesi’nin liderine bu aşamada cevap vermemeyi yeğledi.

Yorumlar kapatıldı.