Günümüzün en iyi viyola virtüözü olarak anılan Kim Kashkashian’ın “Hayren” adlı albümü, ECM Plak tarafından müzikseverlere sunuldu. Albüm, Kim Kashkashian’ın son dönem müzikal performansının en güzel örneği.
Amerika’da doğan ve müzikal kariyerine Avrupa’da devam eden Kim Kashkashian, viyola için yazılmış olan eserleri müzikseverlere duyurmayı bir misyon edinmiş. Bu özelliği ve başarısı sayesinde de pek çok ünlü besteci kendisine sürekli yeni eserler yazıyor. Hindemith’in bütün sonatlarını kayda alan; Schostakowitsch, Penderecki, Britten, Kurtag, Bartok, Eötvös gibi müzisyenlerin eserlerini seslendirmekten zevk duyan Kashkashian, Peabody Konservatuvarı’nda gördüğü eğitiminden sonra çok sayıda yarışmada ödüller aldı; birçok üniversitede dersler verdi. Viyana, Paris, Londra, Berlin, New York ve İstanbul gibi kentlerde viyolası ile izleyenleri büyüledi. Sanatçı, halen Boston’daki “New England Konservatuvarı”nda profesor olarak görev yapıyor.
Son albümü olan “Hayren”in özel bir çalışma olduğunu söyleyen sanatçı, Komitas ve Tigran Mansuryan’ın eserlerini, perküsyonda Robyn Schulkowsky, piyano ve vokalde Tigran Mansuryan ile birlikte seslendirmiş. 1617 yılı Amati yapımı özel bir viyola kullanan sanatçı, bu eserde Komitas’ın özellikle Gurdjieff’ten etkilendiğini, kontrastlıkların bulunduğu eserleri sevdiğini ve bu eserde, 20. yy’ın Rusya’sını ruhumuzun derinliklerinde hissedeceğimiz motifler duyabileceğimizi söylüyor. Albümde bulunan dokuz eserin tümünde Kashkashian’ın viyolası, bugüne kadar ondan duymadığımız kadar hüzün yüklü. Kashkashian, ‘muhteşem besteci’ olarak nitelendirdiği Luciano Berio’nun “viyola ile orkestra” için “Voce” ve “perküsyon ile orkestra” için “Naturale” isimli eserlerini müzikal hayatında kendine ödül olarak gördüğü çalışmalar olduğunu söylüyor. Berio’nun eserlerine iki yönlü cevaplar verebildiğini, modernize ettiği derin düşüncelerini, Sicilya’nın folklorik öğeleri ile birleştirdiğini ve kendisinin de duygusal olarak bu eserlere çok yakın olduğunu düşünüyor. Aynı duyguyu, ünlü kompozitör Eleni Karaindrou’nun eserlerinde de hissettiğini, kafasında melodiyi, geleneksel Yunan müziği ile harmanlayan nadir sanatçılardan biri olan Karaindrou’nun eserlerini seslendirmekten büyük zevk aldığını sözlerine ekliyor.
Kim Kashkashian, ailesinin tercihi ile 9 yaşında keman çalmaya başlamış; çünkü ailesi ‘Bir enstrüman çalacaksan bu keman olmalı, aileden birinin verebileceği ödünç bir keman var.’ demişler. Ida Kavafian’ın hocası Ara Zarunyan’dan dersler alan Kashkashian, 12 yaşında viyolaya geçtiğinde ise yine okul viyolalarından birini ödünç olarak aldığını söylüyor. 30 yıl sonra, 2000 yılının Eylül ayında, pek çok öğrenci ve müzisyen dostunu Avrupa’da bırakarak, 1920 yılından bu yana Boston’da yaşayan ailesinin yanına dönen sanatçı, 14 yıldır birlikte çalıştığı ve kalbinde özel bir yeri olduğunu söylediği ECM ve Manfred Eicher ile çalışmaktan son derece mutlu. 2000’li yılların en önemli virtüözü olan Kim Kashkashian’ın yeni albümü “Hayren” müzikseverlerin beğenisini kazanacak bir albüm.
Ahu Ünalp / İstanbul
Yorumlar kapatıldı.