İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

sabah: Rum tehdidi oynattırmadı

Ünlü Hollywood yıldızı Antonio Banderas, Atatürk’ün hayatını konu alacak film projesinin neden rafa kaldırıldığı konusunda ilk kez konuştu Rumlardan binlerce tehdit mektubu aldım. Ailemi ve çocuklarımı düşünmek zorundaydım

Başrolünü ünlü yıldız Antonio Banderas’ın oynadığı, yönetmenliğini Bruce Beresford’un yaptığı Meksikalı gerilla lideri Pancho Villa’nın hayatının anlatıldığı “General Villa’nın Hayatı” adlı film 7 Eylül’de tüm dünyada gösterime girecek. Fakat aynı tarihlerde, bu filmin yerine Atatürk’ün hayat hikayesinin anlatıldığı film de gösterime giriyor olabilirdi.

Beresford ve Banderas dört yıl önce ‘Villa’ yerine Atatürk’ün hayatının anlatıldığı bir film çekmeyi planlamış ve film için 32 milyon dolarlık bir bütçe oluşturmuşlardı. Fakat ne olduysa proje sessiz sedasız rafa kaldırıldı. Yeni filminin tanıtımı için mikrofonların karşısına geçen Banderas’ın yaptığı açıklama, Atatürk filmin neden çekilemediği konusundaki sır perdesinin aralanmasına neden oldu.

PANCHO VİLLA OLDU

Banderas, filmin rafa kaldırılışıyla ilgili şunları söylüyordu “Modern Türkiye’nin kurucusu Kemal Atatürk’le ilgili tarihi bir film yapmayı planlıyorduk. Bunun için hem Hollywood’dan hem de bütçenin geri kalanı için Türkiye’den gerekli finansörler bulunmuştu. Fakat daha sonra filmi çekmemem için tehdit mektupları almaya başladım. Bu mektupların sayısı binleri aştı ve hemen hepsinde de ölüm tehditleri vardı. Özellikle Rum ve Yunan lobilerinden bu filmi yapmamam için tehditler geliyordu. Tüm dünyada aynı anda gösterime girecek olan filmde Atatürk portresinin sempatik bir şekilde çizilmesini istemediler.

HENÜZ BİR YANIT GELMEDİ

Çünkü eğer benim gibi ünlü bir aktör bu filmde Atatürk’ü canlandırırsa Atatürk’e sempatiyle yaklaşılacağını düşündüler. Filmi çekmememin en büyük nedeni işte bu tehdit mektupları. Ben yalnız bir adam değilim, evliyim ve bir ailem var. Yalnız bir adam olsam hiç düşünmeden bu filmi çekerdim…” Film projesinin iptal olduğu zamanlarda bu konuyla ilgili çeşitli spekülasyonlar yapılmış fakat projenin neden iptal olduğuyla ilgili kesin bir açıklama yapılmamıştı. Bu iddialarla tüm dikkatleri yeniden üzerine çeken Banderas’ın açıklamalarına karşı Yunan lobisinden henüz bir yanıt gelmedi.

SON ANDA VAZGEÇİLDİ

Banderas, 32 milyon dolarlık bir bütçeyle çekilecek Atatürk filmi için saçlarını bile Ulu Önder gibi kestirmişti. ‘Atatürk’ filmi projesi, her şey hazırlanmışken son anda iptal edildi.

FİLMİN YAPIMCISI ALİNUR VELİDEDEOĞLU

Bu film çekilecek

Atatürk filminin fikir babası ve yapımcısı Alinur Velidedeoğlu ise, Banderas’ın açıklamalarıyla ilgili olarak şöyle konuştu Bizim dört yıl önce söylediklerimizi o şimdi söylemiş. O günlerde her şey hazırlanmış, sıra sete girmeye gelmişti. Ancak öyle tehditler geliyordu ki, Banderas bu işten vazgeçti.

Gelen imzasız mektuplarda çocuklarının okula hangi saatte hangi yollardan gittiği bile vardı. Filme mali kaynak sağlayacak kuruluşlar da Banderas gibi bir isim olmayınca projeye girmediler. Ama ben bu filmi mutlaka çekeceğim. O zamanın Kültür Bakanı İstemihan Talay filme her türlü desteği vereceğini söylemişti. Bu hükümetten de aynı yaklaşımı ve desteği bekliyoruz.

Yorumlar kapatıldı.