Yunan hükümeti, 2004 olimpiyatları için Atina’ya ilk camiyi yapmak zorunda kaldı. Ancak yer olarak kentin 30 km ötesini belirleyince ortalık karıştı…
Olimpiyat Komitesi’nin 2004 oyunları için istediği kriterler, Yunan hükümetini zora sokuyor. Kriter kavgası önce genelevlerle başladı. Kentte binlerce olimpiyat izleyicisini eğlendirmek için gerekli olan genelev sayısını artırma çabaları yüzünden Kilise’yle kavgaya giren Atina Belediyesi ve hükümet, şimdi de zorunlu cami inşaatı yüzünden zorda.
PANGALOS DESTEKLİYOR
Kostas Simitis hükümeti, 2004 Olimpiyatları için yaptırılacak camiyi önce kentin içine inşa etmek istedi. Ancak ülkede halen çok güçlü bir konumda olan Yunan Kilisesi’nin baskısıyla caminin, kentin 30 km uzağına yapılmasına karar verildi. Hem Lozan Anlaşması’ndan bu yana duyulmayan müezzin sesini kente geri getirerek Müslümanlar’ı mutlu edecek, hem de olimpiyat komitesinden onay alacaktı.
Ancak caminin yapılacağı Peania semtinin kentin en az Müslüman’ın yaşadığı bölgesi ve başkentten çok uzak olması, Müslümanlar’ı kızdırdı. Avrupa’nın tek camii olmayan başkentinde apartman daireleri, dükkan ve garajlarda namazlarını kılan başta Türkler olmak üzere Pakistan, Arnavutluk, Hindistan ve Arap vatandaşları, 30 km ötedeki camiye gitmektense evlerinde namaz kılacaklarını açıkladı. Pakistanlılar cemaati başkanı Muhammed Cemil, “Kentin dışına yapılan bu cami, içi boş bir hediye. Kimse, namaz kılmak için o kadar uzağa gitmez” dedi. Peania Belediye Başkanı Paraskevas Papakostopulos da Müslümanlara destek çıktı Burada bir tek dahi Müslüman yok. Cami kentte olmalı. Yüksek Mahkeme’ye başvuracağız…
Yunan Kilise Sözcüsü de “Atina halkı müezzin sesi duymaya hazır” diyerek hükümeti destekledi. Suudi Arabistan Kralı Fahd’ın inşaasını üstlendiği ve 35 bin metrekarelik bir alana yapılması planlanan caminin, başkent Atina’nın göbeğinde olmasını isteyenlerden biri de eski Dışişleri Bakanı Theodoros Pangalos…
..MİNİ BİLGİ…
Atina dışında, Yunanistan genelinde 287 cami bulunuyor.
Stelyo BERBERAKİS
Yorumlar kapatıldı.