İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Istanbul Cumhuriyet dönemi ermeni edebiyatina bir baki$ (1)

2003 de Istanbul ermeni edebiyatini en azindan tanimak ve son 80 sene icinde $iir , roman, hikâye, deneme, hatira tarzi edebi eserler içinde verilen degerli yapitlari okumak zor görünse de az bir gayretle yapilabilecekler arasinda . Bu yaz döneminde, Hytert okuyucularina ana dillerinde edebi zevke eri$ebilmeleri icin elde mevcut kitaplardan kisa yorumlar yaparak bahsedecegiz.

Bu yazi serisinde Istanbul’da yayinlanmi$ eski ermenice edebi eser yaninda son zamanlarda yapilmi$ ve üstûn degeri olan eserlerden bahsederken bilhassa konuyu okuyuculara yakla$tirma babindan el kitabi olarak $u eserleri tavsiye edecegiz :

1. TAR MI KRAGANUTYUN (Bir asir edebiyat)

1920 – 1980 seneleri arasi Ermenistan di$inda meydana gelen ve Istanbul’u da içeren edebi eserler antolojisi (Ermenistan’da meydana gelen edebiyat için yazar ayri bir cilt ayirmi$ti).

Yazar : Minas Tölölyan

Basildigi tarih ve yer : 1982 Boston –USA « Hayrenik » haftalik gazete yayinlari tarafindan..

Bu eser Boston’da « Hayrenik » yayinlari kitabevinde mevcut. Istanbul’da ise eski ve antika kitapcisi « Türkuaz“ sahaf antiquariat : Galatasaray –Istanbul tel: 0212 245 45 88

2. HAMAYNABADGER HANRABEDUTYAN $RçANi HAY KRAGANUTYAN (Cumhuriyet dônemi ermeni edebiyati antolojisi)

Istanbul ermeni yazarlari tarafindan hazirlanmi$ ve 1957 senesinde Kadiköy Aramyan okulu mezunlari cemiyeti tarafindan yayinlanmi$.

(Bu eser yalniz eski kitaplar satan müesseselerde bulunabiliyor : meselâ « Türkuaz » da ..

3. KRAGAN HAVAKUYT SUADIYEYI MER BARDEZIN MEç (Suadiye’deki bahçemizde edebiyat toplantilari)

Yazar : Rober Haddeciyan

Marmara gazetesi Istanbul 1999

Bu kitap Marmara gazetesinden temin edilebilir

4. ODARAGANNER A$KHADASENYAGIS Meç (çali$ma odamda yabancilar)

Yazar : Rober Haddeciyan

Marmara gazetesi Istanbul

Bu kitap Marmara gazetesinden temin edilebilir

Bu yaz edebiyati sohbetinde yukarda zikredilen eserleri temel alaracagimizdan, okurlarin bu kitaplari sonradan da olsa tedarik edebilmeleri için bu listeyi ônceden veriyoruz.

Bu eserler yani sira, bu gûn Istanbul’da ermeni edebiyatini degi$ik yönleri ile okuyucuya gûnlük Marmara gazetesinde temiz bir dil ve kelime dizili$i (sentaks), seckin kelime hazinesi ve edebi zevki felsefi yûksekliklerde tutarak edebiyat kôsesinde (HU$ADEDR : hatira defteri) tanitan ve tattiran büyük yazar Rober Haddeciyan’in gûnlük makaleleri yaninda edebi makalelerini sirasi geldigince kitap halinde okuyucuya sundugunu da belirtmek isterim. Bu edebi makaleler 13 kitap halinde yayinlanmi$ olup, bu 13 uncü sayidan sonra diger eserleri tek tek ayri isimlerle çok degerli bir seri halinde mevcut. Ana dilimiz hayereni en temiz ve zevkli yanlari ile kullanan, nav-i $ahsina münhasir gazeteci, roman, piyes ve hatira yazarimiz Rober Haddeciyan’in tüm eserlerinin listesini Marmara gazetesi internet sayfalarinda ayrintilari ile bulabilirsiniz. ( http://www.normarmara.com)

Bu yazi serimizde yukarda da belirttigimiz iki antoloji desteginde elimizden geldigince 1920 den bugüne kadar bizleri ermeni edebiyati dünyasinda gezdiren çogu cefakâr yazar, $air, hikâyeci, romanci , dilci ediplerimizi eserlerine kisaca temas ederek tanitmaya çali$acagiz.

ohannik.akopcan@francetelecom.com

Yorumlar kapatıldı.