İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

sabah: Soykırım tasarısı engellendi

ABD Başkan Yardımcısı Cheney Başbakan Erdoğan’a verdiği sözü tuttu. Ermeni soykırımına atıfta bulunan tasarı Senato’dan çekildi

Süleymaniye krizi nedeniyle Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve ABD Başkan Yardımcı Dick Cheney arasında başlayan telefon trafiği olumlu sonuç verdi. Cheney’nin bastırması, ABD Senatosu gündemindeki Ermeni soykırım tasarısının çekilmesine yol açtı. Süleymaniye’de Türk askerlerinin gözaltına alınması nedeniyle Türk-Amerikan ilişkilerinin yıpranmasından rahatsız olan Cheney, Erdoğan’a verdiği sözü tutarak tasarının Senato’ya sunulmamasını için yoğun lobi yaptı.

“TÜRKİYE İLE İLİŞKİLER KURTARILMALI”

Üst düzey Kongre kaynakları ve ABD hükümet yetkilileri, Başkan Yardımcısı Cheney’nin yanısıra, ABD Savunma Bakan Yardımcısı Paul Wolfowitz ve Dışişleri Bakan Yardımcısı Richard Armitage’in de tasarıyı engellemek için son 72 saat içinde Kongre’deki kilit isimlerle yoğun bir telefon trafiğine girip, gayret sarfettiğini belirtti.

Beyaz Saray kaynakları, Cheney’nin Süleymaniye krizi sonrasında Türk-Amerikan ilişkilerinde yaşanan sıkıntıdan rahatsız olduğunu belirterek, Başkan Yardımcısı’nın bu ilişkiyi “kurtarmak” arzusunda olduğunu kaydetti. Bir diğer ABD’li yetkili de hükümetin en tepesindeki isimlerin Süleymaniye krizinin gerçekleşme şeklinin doğru olmadığı görüşünde olduğunu ve Türkiye ile ilişkilere önem vermeye devam ettiğini belirtti.

Ermeni lobisi, Senato genel kurulunda dün görüşülmeye başlanan Dışişleri Bakanlığı 2004 bütçesine, Ermeni soykırımı iddialarına yer veren bir ifadeyi ekletmişti. Soykırıma atıfta bulunan tasarı, aslında ABD Dışişleri Bakanlığı bütçesine ek madde olarak konmuş ve geçen haftadan beri birçok senatörün imzasını almıştı.

TASARININ MİMARLARINA BASKI

Cheney ve Wolfowitz’in girişimleriyle tasarının mimarları Cumhuriyetçi Parti Nevada Senatörü John Ensign ve Demokrat Parti New Jersey Senatörü Jon Corzine’dan soykırım tasarısını oylamaya sunulmaması istendi.

SABAH’a bilgi veren üst düzey Kongre kaynakları, John Ensign’in hükümetten gelen talep üzerine tasarıyı bu yıl Senato’ya sunmama kararı aldığını belirtti. Amerikan Kongresi Ağustos ayında tatile gireceği için, tasarı otomatik olarak düşmüş olacak.

Aslı AYDINTAŞBAŞ

Yorumlar kapatıldı.