İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

radikal: Türkiye´ye eleştiri yağdı

AA – WASHINGTON – Amerika Helenik Enstitüsü’nün düzenlediği ve ‘ABD’nin Türkiye ile İlişkileri: Irak Savaşı Sonrası Yeni Gerçekler’ başlıklı toplantıda, aralarında iki Amerikalı vekilin de bulunduğu konuşmacılar Türkiye aleyhine ağır sözler sarf etti. Türk-Amerikan Dernekleri Asamblesi’nin (ATAA) toplantıya katılan çok sayıdaki mensubu ise eleştirileri yanıtlamaya çalıştı.

Toplantının baş konuşmacısı Rum-Yunan lobisine yakınlığıyla bilinen yazar Christopher Hitchens, ABD’nin dostlarını geç tanıdığını ve Türkiye’nin Irak’a karşı koalisyonun üyesi olmadığını savundu. Bunun üzerine bir Türk lobisi temsilcisi, ABD’nin belgelerinde yer alan koalisyon listesini Hitchens’ın önüne koydu. Hitchens, belgeye bakarken, önce “Evet, Türkiye de koalisyon üyeleri arasındaymış” sonra da “Tabii Togo ve Uganda’nın yanında” dedi. ‘Ermeni soykırımı’ iddialarını da tekrarlayan Hitchens, “Osmanlı İmparatorluğu’nun cihat temeline dayanıyor” dedi.

Uluslararası Hıristiyan Dayanışma Derneği’nden John Eibner ise konuşmasında ‘Türkiye’nin cihat ideolojisine dayalı Osmanlı kökeninden’ söz etti. Eibner, “ABD, Türkiye’nin zamanından önce AB’ye girmesini engellemeli” ifadelerini kullandı. Amerika Ermeni Ulusal Komitesi’nin (ANCA) Başkanı Aram Hamparian da, “Ermeni soykırımı bir gerçek. Türkiye’nin baskısıyla, Amerikan dış politikası bize yıllardır arkasını döndü. Neyse ki, ABD’de de, Irak savaşının bitmesinin ardından, dış politika dünyasındaki insanlar daha dengeli bir yaklaşım gösterme eğiliminde. Temsilciler Meclisi ve Senato’da bekleyen tasarılar var” ifadelerini kullandı.

Amerikan Kürt Enformasyon Ağı (AKIN) Başkanı Kani Gulam da Türkiye’de Kürtlerin kendilerini ifade edemediğini ve kötü muamele gördüklerini söyledi.

Türk-Amerikan derneğinden karşı atak

Türk-Amerikan Dernekleri Asamblesi (ATAA) üyeleri ise eleştiriler karşısında çok sayıda soru yöneltti. İstanbul’da birçok Ermeni’nin yaşadığına dikkat çekilmesi üzerine, Hamparian, “İstanbul’daki Ermenileri de kestiler. Onlara bir şey yapılmadığı doğru değil” dedi.

ATAA Başkanı Ercüment Kılıç ise ‘Irkçılık ve köleliğin Türk yaşamının bir parçası olduğunu’ öne süren Eibner’e ‘Siz hiç Türkiye’ye gittiniz mi?’ sorusunu yöneltti, “Hayır” yanıtını alınca, “O zaman gitmenizi tavsiye ederim. Bu asılsız iddiaların cevabını bulursunuz” dedi.

Yorumlar kapatıldı.