İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

ntv: Ermeni tasarısına karşı Wolfowitz de devrede

10 Temmuz 2003— Türk Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜSİAD), tasarının kabulü halinde Türk-Amerikan ilişkilerinin derin yara alacağı uyarısında bulundu.

NATO Parlamenterler Asamblesi çerçevesinde bir toplantıya katılmak üzere Washington’da bulunan AKP İstanbul Milletvekili Egemen Bağış, ABD Başkan Yardımcısı Dick Cheney’nin, Kongre’yi arayarak telefon diplomasisi yürüttüğünü söyledi. Bağış, Savunma Bakan Yardımcısı Wolfowitz’in de kendisine yakın senatörleri arayarak, tasarının geçmemesi için telkinde bulunduğunu kaydetti.

TÜSİAD’TAN UYARI

Öte yandan TÜSİAD, Washington yönetimine, tasarının kabulü halinde Türk-Amerikan ilişkilerinin olumsuz etkileneceği uyarısında bulundu. TÜSİAD’ın Washington temsilciliğinden yapılan açıklamada, tasarının “soykırım” gibi ciddi bir konunun kötüye kullanılmasına yol açtığı vurgulandı.

Bu tür tasarıların, çok tartışmalı ve tek taraflı olduğu belirtilen açıklamada, “Tasarının onaylanması, kaçınılmaz olarak Türk-Amerikan ilişkilerinin geleceğini tehlikeye atacaktır” denildi. TÜSİAD açıklamasında, bu tür girişimlerin, Türkiye ile Ermenistan arasındaki ilişkilerin gelişmesi umudunu tehlikeye atacağına da dikkat çekildi.

Açıklamada, sözde Ermeni soykırımının tanınmasının, Kafkaslar, Irak ve Ortadoğu’da iki müttefikin gelecekteki ortak girişimleri üzerinde olumsuz etki yapacağı kaydedildi. Ermeni lobisi, Senato Genel Kurulu’nda görüşülmeye başlanan Dışişleri Bakanlığı 2004 bütçesine, sözde Ermeni soykırımı iddialarına da yer veren bir ifadeyi ekletmeye çalışıyor.

SENATÖRLERLE TELEFON DİPLOMASİSİ

AKP İstanbul Milletvekili Bağış, Türkiye-ABD Dostluk Grubu başkanı sıfatıyla Demokrat Parti Florida Milletvekili Robert Wexler ve diğer Kongre üyeleriyle bir araya geldiklerini, ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Marc Grossman, Beyaz Saray ve ABD Savunma Bakanlığı Pentagon’dan yetkililer ve düşünce kuruluşlarıyla görüşmelerde bulunduklarını söyledi. Bağış, ABD Başkanı George Bush’un Afrika ziyaretinde bulunduğu bir sırada Cheney’nin, senatörlerle telefon diplomasisi yürüttüğünü söyledi.

Egemen Bağış, Başbakan Erdoğan’ın, 11 Türk askerinin gözaltına alınmasıyla ilgili Cheney ile yaptığı telefon görüşmelerinde, sözde Ermeni soykırımı tasarısı konusunun da gündeme geldiğini belirtti.

Kongre’deki temaslarında hem iktidar, hem de muhalefetteki partilerle görüştüklerini, 11 Türk askerinin gözaltına alınması, sözde Ermeni soykırımı tasarısı konularında karşılıklı bilgi alışverişinde bulunulduğunu ve çözüm yollarının tartışıldığını belirten Bağış, Kıbrıs konusunda da bilgi verdiklerini ifade etti.

Yorumlar kapatıldı.