AA – WASHINGTON – Türk-Amerikan ilişkileri Türk askerlerinin esir alınmasının ardından gerginleşirken, ABD’de ‘Ermeni soykırımının’ dolaylı olarak tanınmasını öngören bir tasarının bugün veya yarın Senato genel kurulunda ele alınması bekleniyor. Ermeni lobisi, tasarıyı ABD Dışişleri Bakanlığı’nın gelecek yılki bütçesi içine ekletmeye hazırlanıyor. Bu girişim başarılı olursa ‘soykırım’, dolaylı şekilde de olsa ilk defa Amerikan devletinin bir kurumu tarafından tanınmış olacak.
Tasarı, ABD’nin, BM soykırım sözleşmesini kabulünün 15. yıldönümünün anılmasını öngörüyor. Tasarıda, Yahudi, Ruanda ve Kamboçya soykırımlarının yaın sıra ‘Ermeni soykırımı’ iddialarına yer verilerek, geçmişten ders alınması çağrısında bulunuluyor. Yaptırım gücü olmayan tasarı 100 sandalyeli senatoda, çoğu muhalefetteki Demokrat Parti’den 30 senatörün desteğini almış durumda. Bu durumda, Ermeni lobisinin 70 senatörden 21’inin desteğine ihtiyacı bulunuyor. Tasarıyı destekleyen senatörler arasında, eski Başkan Bill Clinton’ın eşi Hillary Clinton ve 2004 başkanlık seçiminde Demokrat Parti’nin adayı olmak için yarışan Joe Lieberman, John Kerry ve John Edwards da var.
Diplomatik kaynaklar, Başkan Yardımcısı Dick Cheney ve ekibinin, Ermeni iddialarının Senato’da kabul edilmesinin engellenmesi için girişimde bulunduğu belirtiyor. Ancak kongre kaynakları, kararsız birçok senatörün Ermeni lobisinin safına geçtiğini söylüyor.
2000’de ‘Ermeni soykırımının’ tanınmasını öngören bir tasarı Temsilciler Meclisi genel kuruluna kadar gelmiş, son anda dönemin ABD Başkanı Bill Clinton’ın Temsilciler Meclisi Başkanı Dennis Hastert nezdindeki girişimiyle oylanması önlenmişti. Halen ABD Temsilciler Meclisi’nde de benzer bir tasarı bulunuyor. Bu tasarının Temsilciler Meclisi genel kurul gündemine getirilmesi, Hastert’ın yetkisinde bulunuyor.
Yorumlar kapatıldı.