İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

radikal: Çiçek´ten ABD´ye `Ermeni´ uyarısı: İkinci bir yanlış yapmayın

ABD askerlerinin Irak’ta Türk askerlerini gözaltına almasının ‘yanlışlık’ olduğunu belirten Adalet Bakanı Cemil Çiçek, ABD’yi Ermeni soykırımı iddiaları konusunda da uyardı. Çiçek, iddiaların yeniden ABD Senatosu’na getirildiğine dikkat çekti ve “ABD, ikinci bir yanlış yapılmamalıdır. Bu iş tarihçilere bırakılmalı” dedi.

Çiçek, AKP TBMM Grup toplantısında gazetecilerin konuyla ilgili sorularını yanıtlarken, yaşanan olaylarla ilgili olarak bugün Kerkük’te başlayacak bir sürece işaret etti. Türkiye’nin eskiden beri niyetinin belli olduğunu, Saddam sonrasında bölgede otorite boşluğu doğduğunu anlatan Çiçek, “Her türlü ayak oyunu, tertibe açık bir ortam var orada” dedi.

ABD ile ilişkilerin 57 yıllık bir geçmişe dayandığını hatırlatan Çiçek, “Çeşitli iddialar olabilir. Ama bunların karşılıklı olarak değerlendirilmesi ve ona göre hareket edilmesi gerekir. Biz, yaşananların şeklini ve sonuçlarını anlamakta zorlanıyoruz. İlişkileri yeniden rayına oturtmak lazım. 57 yıllık ilişkilerde zaman zaman kırılma noktaları oldu” diye konuştu.

Çiçek, Irak’ta Türk askerlerinin gözaltına alınmasıyla ilgili olarak da, “Bir yanlışlık oldu, bunda hiç tereddüdümüz yok. Bunun gereği yapılmalı. Türkiye, böyle bir beklenti içindedir” dedi.

“GENEL GÖRÜŞMEDE MAHSUR YOK”

Çiçek, bir soru üzerine Kerkük’te oluşturulan Komisyon’un çalışmalarını bekleme kararı olmadıklarını söyledi. Çiçek, Türkiye’nin, ‘söylenmesi ve yapılması gereken her şeyi, devlet ciddiyeti içinde yaptığını’ belirterek, CHP’nin konuyla ilgili olarak TBMM Genel Kurulu’nda Genel Görüşme açılması teklifinin kabul edilmesinde bir mahsur görmediğini vurguladı.

“İKİNCİ BİR YANLIŞ YAPILMAMALI”

ABD ile ilişkilere gölge düşürecek bir diğer konunun ise Ermeni soykırımı iddiaları olduğuna dikkati çeken Çiçek, konunun yeniden ABD Kongresi’ne getirildiğini anımsattı. “İkinci bir yanlış yapılmamalıdır” diyen Çiçek, geçmiş ABD yönetiminin bu konuda çaba gösterdiğini, aynı çabayı mevcut yönetimden de beklediklerini kaydetti. Çiçek, konunun tarihçilere bırakılması gereğini vurguladı.

Yorumlar kapatıldı.