İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

radikal: Çiçek: Soykırım tasarısına bakın

RADİKAL – ANKARA – Süleymaniye baskını nedeniyle Amerika’dan ‘özür’ bekleyen Türkiye, ABD Kongresi’nin gündemindeki Ermeni soykırım yasa tasarısının rafa kaldırmasını bekliyor. Adalet Bakanı Cemil Çiçek, Ermeni soykırım yasa tasarısına ilişkin Türk hükümetinin beklentisini, kendisini ziyaret eden ABD’nin Ankara Büyükelçisi Robert Pearson’a iletti.

Pearson ile görüşmesi sonrasında konuşan Çiçek, “Saddam’ın gitmiş olması önemli bir adım. Ancak henüz orada devlet otoritesi tesis edilemedi. Bu da her türlü ayak oyununa müsait bir ortam yaratıyor” dedi.

Türkiye’nin ABD ile ilişkilerinin devamını istediğini, ancak bu ilişkinin istikametinin başka çabalarla teyit edilmesi gerektiğini belirtti. Çiçek, şunları söyledi:

“Bunun en önemli ayağı da önümüzdeki günlerde ABD Kongresi’nde oylanacak sözde soykırım tasarısıdır. Daha önce bu neviden tasarılar ABD Kongresi’nden geçmemiştir. Bu bir tarihi olaydır. Tarihi olayları siyaseten karara bağlamak gibi bir alışkanlık ortaya çıkarsa bu, tarihe haksızlık olur. Türkiye olarak ABD Kongresi’nde yapılacak oylamayı önemsiyoruz.”

Uyum paketinde belirsiz bir nokta

Öte yandan Bakan Çiçek, yüzde 99’ı tamamlanan 7. uyum paketi taslağının hafta sonu veya hafta başında da TBMM’ye sunulacağını belirtti. Çiçek, “8. paket çalışması yok ama 80-100 bin sayfadan oluşan ‘AB müktesebatına uyum’ çalışmasında, 53 civarında kanun, tüzük ve yönetmelik değiştirilecek” dedi.

Çiçek’in henüz netleşmediğini belirttiği düzenlemelerden birinin, TCK’nın müstehcenlikle ilgili 426 ve 427. maddeleri olduğu belirtildi. Taslakta müstehcen yayın suçunun oluşması için bunun istismara yönelik olması şartı getirildi. Çiçek’inse ‘tahrik edici bulunma’ halinin de suç unsuru olarak eklenmesini önerdiği öğrenildi. ‘Müstehcenlik’ maddeleri kitap yakma cezalarında esas kabul ediliyor.

Yorumlar kapatıldı.