İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

ntv: ‘Soykırım’ krizi kapıda

Ümit Enginsoy

NTV

8 Temmuz 2003— ABD Senatosu’nda görüşülecek bütçe yasa tasarısına Ermeni soykırım iddialarının dolaylı olarak tanınmasını öngören ifadeler eklenmeye çalışılıyor. Yarın ya da Perşembe günü oylanacak tasarıda dengeler Türkiye’nin aleyhine. Adalet Bakanı Cemil Çiçek, Amerikan Kongresi’nde oylanacak Ermeni soykırım iddiaları karar tasarısının reddedilmesini istediklerini söyledi.

Kongre’nin üst kanadı olan Senato’da yarın veya perşembe günü Amerikan Dışişleri Bakanlığı’nın gelecek yılki bütçesinin de ele alınması bekleniyor. Ermeni lobisi de sözde Ermeni soykırımının dolaylı olarak tanınmasını öngören bir tasarıyı bütçe yasa tasarısına ekletmeye teşebbüs edecek. Buna ilişkin oylamada başarılı olurlarsa, soykırım iddiası, bütçe tasarısına ilave edilecek ve sonrasında da kabul edilecek.

Senatonun 100 üyesinden 30’u Ermeni tasarısına şimdiden imza koymuş durumda. Yani, Ermeni lobisinin sadece 21 senatörün daha desteğine ihtiyacı var. Kuzey Irak’taki gerginlik de Ermeni lobisinin işine yaradı.

Ve bir kararsız senatörün Ermeni lobisine safına geçtiği belirtiliyor. Yani, uzmanlara göre belirtiler, Ermeni tasarısının senatodan geçmesi yönünde. Başkan Yardımcısı Dick Cheney ve ekibi tasarının geçmemesi yönünde senatörlere takdimde bulunuyor.

Ancak Kuzey Irak’taki olayda Amerikan yönetiminin Türkiye’yi aklamaktan kaçınması, Senatoda Ermeni tasarısı aleyhindeki bu telkinleri yetersiz kılıyor. Ermeni tasarısının senatodan geçmesi durumunda ilişkilere yeni bir darbe vurulması ve Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’ün Washington gezisinin tehlikeye girmesi, kuvvetli bir olasılık olarak görülüyor.

ÇİÇEK: TASARININ REDDEDİLMESİNİ BEKLİYORUZ

ABD ile yaşanan gözaltı krizinin ardından Genelkurmay Başkanlığı, Amerika’dan özür beklerken, hükümetin de bir talebi oldu. Adalet Bakanı Cemil Çiçek, Amerikan Büyükelçisi Pearson’a birkaç gün içinde Amerikan Kongresi’nde oylanacak sözde Ermeni soykırım karar tasarısının reddedilmesini istediklerini söyledi.

Adalet Bakanı Cemil Çiçek, Pearson’la görüşmesinin ardından gazetecilerle sohbetinde, ‘Son olay sebebini izahta, sonucunu kabulde zorlandığımız bir olaydır. Kabul etmemiz mümkün değil” ifadelerini kullandı.

Yorumlar kapatıldı.