İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

azg: ARNO BABACANYAN’IN HEYKELİ AÇILDI

Büyük gürültü ve toplumsal memnuniyetsizliğe yol açan Arno Babacanyan heykeli, başkent anıtları içindeki yerini aldı. Heykelin açılış onuru, yeni tayin edilen kent sorumlusu Yervant Zaharyan’a verildi. Zaharyan bu fırsatla halka ilk demecini verdi. Heykel’e ilişkin fikir beyan etmiyen Zaharyan, büyük kompozitörün sanat yeteneğinden bahsetti.

Diğer konuşma yapanlarsa, heykel etrafında kopan gürültüden kaçınmadılar. “En iyi savunma saldırıdır” ilkesinden hareket ederek, her yönden, Davit Becanyan ve Levon İgityan’ın yüksek değerde sanat eseri yaratmış olduklarını, kendileriyle hemfikir olmayanlarınsa, kısacası Arno Babacanyan’ın sanatından hiçbirşey anlamadıklarını kanıtlamaya çalıştılar. Bu anlamda edebiyatçı Artem Harutyunyan’ın sözleri etkileyiciydi. “ stalin rejiminin canavarı, çoklarımızın içine oturmuş, ve bu sebeple, zevksizliğimizin iflasını göstermek için, heykelin ilk örneği rezilane geri yollandı”. Edebiyatçı daha da ötelere gitti ve benzer heykeller ne kadar çok olursa, halkımızın gelişeceğini, zorbalık ve adam öldürmelerin azalacağını ifade etti ve bu anıtın yerleştirilme gününü mükemmel bir bayram olarak kabul etti.

Görevliler, heykeli yaratan sanatçılara övücü sözler söylerken, açılışta hazır bulunan Erivanlılar memnuniyetsizliklerini ifade ettiler. Ancak etkinliği düzenleyenler kendi işleriyle ilgilenmekten, eleştirilerle ilgilenmediler.

Hatırlanacağı üzere heykelin ilk örneği, burun kısmının büyük olmasından ötürü büyük eleştiri toplamıştı.

Marlena Hovsepyan

Yorumlar kapatıldı.