İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

radikal: Hâkimi kızdıran tutanak

AHMET KAYA, REŞİT ÇELİBİOĞLU

KİLİS – Kilise’in Elbeyli ilçesinde düzenlenen ‘Sözde Ermeni soykırım iddiasına karşı halkı bilinçlendirme’ konulu konferansta konuşmacıya yönelttiği sorusu yüzünden bir gün cezaevinde yatan ve açığa alınan öğretmen Hülya Akpınar’ın yargılandığı davada ‘tutanak işgüzarlığı’ duruşmayı yöneten hâkimi bile şaşırttı. Hâkim Muhammet Ateş, “16 kişi sanki yer yerinden oynamış gibi tutanak tutmuş” dedi.

Kalabalık duruşma

Kilis Asliye Ceza Mahkemesi’nde dün görülen duruşmaya, ‘Toplantı huzur ve sükûnunu bozmak’ suçundan 1.5 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası istemiyle tutuksuz yargılanan Hülya Akpınar, Sevil Kuzucu, Savaş Kekeç, Barış Kubilay, İbrahim Halil Koyuncu, Ahmet Laftan ve Erdal Karabatak katıldı.

CHP Antalya Milletvekili Nail Kamacı ve Eğitim-Sen Örgütlendirme Sekreteri Ali Berberoğlu da duruşmayı izledi. Mahkemede konferansın konuşmacısı Gaziantep Üniversitesi Kilis Muallim Rıfat Bilge Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mustafa Kabacık ile olayla ilgili tutanakta imzaları bulunan diğer görevliler dinlendi.

Kabacık, konuşmasının kesilmediğini belirterek, “Hoca hanım, aslında güzel bir soru sordu. Ermeni katliamıyla ilgili devletin politikalarının olup olmadığı sorusunu yöneltti. Ben de sorusuna tepki göstermedim. Benim tepkim, 800 bin Ermeni’nin katledildiği yolundaki açıklamasınaydı. Salonda da tepki olmadı. Salonu terk edip etmediklerinin farkında değilim” dedi.

‘Bu nasıl tutanak?’

Hâkim Ateş’in Akpınar’ın ‘Ermeni katliamı devlet politikası’ diye açıklama yapıp yapmadığını sorması üzerine Kabacık, “Hayır. Öyle bir şey hatırlamıyorum. Konuşmalarını elindeki bir ajandadan bakarak yapıyordu. Sanırım, Radikal gazetesinden alıntılar yapıyordu” diye yanıtladı. Bu yanıt üzerine Ateş, “16 kişi yer yerinden oynamış gibi tutanak tutmuş” diye tepki gösterdi. Elbeyli İlçe Jandarma Bölük Komutanı Astsubay Başçavuş Necdet Alagöz ise, Akpınar’ın konuşması üzerine yanında oturan Kaymakamvekili Ramazan Yıldırım’ın kendisine tutanak tutulmasını emrettiğini söyledi. Ateş, Alagöz’e, “Siz orada bir adli kolluk görevlisisiniz. Suç işlendiğini gördüyseniz niye kaymakamın isteğiyle tutanak tuttunuz?” diye sordu. Alagöz de, “Kaymakam emretti. Savcı beye haber vermeyi de akıl edemedim” diye konuştu.

‘Beni bulaştırmayın’

Hâkim Ateş’in tutanağın değiştirilip, değiştirilmediği yönündeki soruya ise astsubay Alagöz, “Yalnızca bir kez değiştirdik. O da tutanağın girişinde ‘Elbeyli Kaymakamvekili sayın Ramazan Yıldırım’ın huzurlarında’ diye başlamıştık. Ancak, kaymakam bey kendisinin bu işe bulaştırılmamasını istedi. O nedenle tutanak ikinci kez hazırlandı ama özüne dokunulmadı” diye konuştu. Ateş, Akpınar’ın adli sicil kaydı ile kişisel, sosyal ve çevre araştırmasının yapılması için duruşmayı erteledi.

Yorumlar kapatıldı.