İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

zaman: Kars’ta tarih gün yüzüne çıkarıldı, katliam belgelendi

Kars’ın merkeze bağlı Derecik köyünde, Ermeniler tarafından katledilen 360 Türk’e ait toplu mezar gün yüzüne çıkarıldı. Türk Tarih Kurumu ile Kars Valiliği’nin organizasyonuyla önceki gün başlatılan çalışmanın sonunda çok sayıda kemik parçası ile kafatasına ulaşıldı. Daha sonra çıkartılan kafatası ve kemikler kefenlere sarılarak, toplu mezara yeniden gömüldü. Söz konusu alana Avrupa Türk Dernekleri Konfederasyonu tarafından anıt yaptırılacağı bildirildi.

Toplu mezarın açılışını izlemek için Türk Tarih Kurumu (TTK) Başkanı Prof. Dr. Yusuf Halaçoğlu ile birlikte yurtiçinden ve yurtdışından çok sayıda davetli katıldı. Davetliler gördükleri manzaradan etkilendiklerini belirterek, bu tür çalışmaların kendilerini katliama uğramış gibi gösteren Ermenilere iyi bir cevap olduğunu kaydettiler. Almanya’dan gelen ZDF Televizyonu ekibi de toplu mezarın bulunduğu alanda çekim yaptı.

Kazı çalışması yürüten ekibin başkanlığını yapan Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdüsselam Uluçam, şu ana kadar 40 kafatası ile çok sayıda iskelet ve kemik parçasının ortaya çıkarıldığını ifade etti. Yanmış iskeletlerin çoğunluğunun kadın ve çocuklara ait olduğunu belirten Uluçam, Türklere ait boncuk, küpe ve çeşitli takıların da bulunduğunu kaydetti.

TTK Başkanı Halaçoğlu da şu bilgileri verdi: “Şu ana kadar 40 kafatasını gün yüzüne çıkardık. Toplu mezarın bulunduğu alanda Ermeni çetecileri tarafından katledilen 360 Türk’ün cesedi bulunmakta. Bu toplu mezarın bulunduğu alanı açıp katliamı belgeledik. Bunu tüm dünya kamuoyu gördü. Önümüzdeki ay buraya bir anıt mezar yaptırarak, şehitlere vefamızı ödeyeceğiz.’’ Cevdet Altundaş, Kars

Yorumlar kapatıldı.