İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

hürriyet: Hülya Öğretmen, Ermeni sorusu için yargılanıyor

Ahmet KAYA-Reşit ÇELİBİOĞLU/KİLİS, DHA

KİLİS’in Elbeyli İlçesi’nde düzenlenen ‘Sözde Ermeni Soykırım İddiasına Karşı Halkı Bilinçlendirme’ konulu konferansta konuşmacıya yönelttiği soru yüzünden 1 gün cezaevinde yatan öğretmen 28 yaşındaki Hülya Akpınar ve 6 meslektaşının yargılanmalarına başlandı.

Kilis Asliye Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmaya, ‘Toplantı huzur ve sükununu bozmak’ suçundan 1.5 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası istemiyle tutuksuz yargılanan Hülya Akpınar katıldı. 28 Mayıs 2003’te Elbeyli İlçesi’nde Kaymakamlık tarafından düzenlenen Yrd. Doç. Dr. Mustafa Kabacık’ın verdiği konferansta, Elbeyli 75’inci Yıl Çok Programlı Lisesi Muhasebe Öğretmeni Hülya Akpınar’ın Radikal 2 Gazetesi’nde Taner Akçam’ın yazısından örnek vererek yönelttiği, ‘‘1915 olayı etrafındaki tartışmalarda, Ermenilerin Avrupa ve Amerika’daki güçlü lobileri sayesinde Ermeni soykırımını kabul ettikleri takdirde Türkiye’nin bu duruma karşı bütünlüklü politikaları var mıdır?’’ sorusu gerginlik yaratmıştı. Mahkemeye çıkarılan Akpınar tutuklanmış, 1.5 milyar lira kefaleti mesai saatinin dolması nedeniyle yatıramadığı için 1 gece cezaevinde yatmıştı. Akpınar, daha sonra da Milli Eğitim tarafından açığa alınmıştı.

Dünkü duruşmada, konferansın konuşmacısı Gaziantep Üniversitesi Kilis Muallim Rıfat Bilge Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mustafa Kabacık, ‘‘Hoca hanım, Ermeni katliamıyla ilgili devletin politikası olup olmadığı sorusunu yöneltti. Ben tepki göstermedim’’ dedi.

Elbeyli İlçe Jandarma Bölük Komutanı Astsubay Başçavuş Necdet Alagöz ise Hülya Akpınar’ın konuşması üzerine Kaymakam Vekili Ramazan Yıldırım’ın önce müdahale etmek istediğini ardından da kendisine tutanak tutulmasını emrettiğini söyledi. Bunun üzerine hakim Ateş, ‘‘Adli kolluk görevlisi kaymakamın emriyle tutanak tutar mı?’’ diye sordu. Alagöz de ‘‘Kaymakam bey emretti. Savcı beye haber vermeyi de akıl edemedim’’ diye yanıtladı.

Yorumlar kapatıldı.