İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

azg: TÜRK KADINLAR HEYETİ ÜZÜLMÜŞ VE ŞAŞIRMIŞTI

Ermeni ve Türk kadınları arasındaki işbirliği, türk kadınların girişimiyle oldu.

Yaklaşık 2 yıl önce, “Hazaraşen” STÖ başnaı, etnolog Hranuş Haradyan ve Milletvekili Hermine Nağdalyan’a e-mail’le başvurarak, onları, ortak proje geliştirilmesi ve incelemelerde bulunmak amacıyla Istanbul’a davet ettiler. Bu ziyaret esnasında “Ermeni ve Türk Kadınlar Çalışma Grubu” Birliği oluşturuldu. Birliğin türk tarafı temsilcileri 3 günlük bir ziyaretle dün Erivan’a geldiler.

Yazarlar Birliği Bşk. Levon Ananyan, dün 10 kişiden oluşan Türk kadınlar heyetini misafir etti, buluşma esnasında, birçok toplum adamı, akademisyenler ve gazeteciler yer aldı. Ananyan, komşularımızı bizim seçmediğimizi, onların alınyazısı olarak bize verildiğini, tarihi olaylar yüzünden bugün diplomatik ilişkilerimizin olmadığını ancak halk diplomasisi yoluyla iktisadi ve kültürel bağların geliştirilmesine yönelik kadınların bu deneyini oldukça yüksek değerlendirdi. Hranuş Haradyan, buluşmanın başlıca amacını, iki halkın kültürel diyaloğa başlaması olduğunu, bu amaçla çeviri projesinin gerçekleştirilmesinin öngörüldüğünü söyledi. Her iki tarafdan birer bayan yazar seçilerek, kitapları incelenecek ve ortak kararla çevrilecek.

Bn. Haradyan; ermeni-türk meselelerine ilişkin çoklarının menfaatçı yaklaşımları olduğunu, ancak ermeni halkının kendi özel çözümünü bulacağını, esas sorunların ekonomi ve kültür alanında olduğunu, Kars-Gümrü olası bağlarının yaratılması ve karşılıklı ziyaretlerin meseleyi kolaylaştıracağını vurguladı.

Türk tarafı adına, Marmara Vakfı İnsan Hakları Platformu Bşk. Yuşkan Sovar ve TBMM eski milletvekili Gönül Saray konuştular.Onlar Ermenistan’da bulunmaktan ve ortak projeler geliştirme fırsatından ötürü mutluluklarını ifade ettiler ancak, ermeni bayanların tarihle ilgili sorularında oldukça şaşırdılar. Ör. Şair Ruzan Asadryan’ın, Ani’de kültür merkezi oluşturulmasına ilişkin teklife olumlu yaklaştılar, fakat Türkiye bütçesinde bunun için fon olmadığını, ortak fon oluşturulmasının iyi olacağını söylediler. Soykırıma ilişkin soruladaysa şaşkınlıkları çok daha fazlaydı.

AZG’in “Türk kadınlar Soykırıma ilişkin soruların sorulmaması önşartı koydular mı” sorusuna yanıt olarak H. Haradyan, hayır, dedi, onlar gazetecilerin benzer soruları karşısında şaşkınlığa uğruyorlar “Biz onlara, Ermeni Soykırımı konusunun bizde çok güncel olduğunu, bugünkü neslin bunun hatırasını taşıdığını ve bunun geçmiş değil şimdi olduğunu açıklıyoruz. Onlar bizi anlıyorlar” dedi Haradyan.

Bn. Sovar; gazetecilere, Büyük Kırım şehitleri anıtını ziyaret etmiyeceklerini, çünkü “bu noktalarda yoğunlaşırsak, hiçbir sorunun çözümüne ulaşamayız” dedi. Ayrıca Bn. Sovar, Ermenistan’ın henüz Türkiye’nin toprak bütünlüğünü tanımadığını, bunun da diplomatik ilişkilerin kurulmasını engellediği gibi anlamsız sözler söyledi. Bn. Sovar; Ermenistan’ın abluka altındaki durumunun, türkler, ermenilerin kendilerine karşı güvenilir ve yakın olduğuna ikna olmadıkları müddetçe kalkmayacağını belirtti.

Kısaca, toplantı başında, kadınların erkeklerden daha faydalı çalıştıkları ve işi bozmadıkları yönündeki sözler boşunaydı. Herşeye rağmen, siyasi olmayan sahada, o da ermeni-türk ilişkilerinde.

Ruzan Boğosyan

Yorumlar kapatıldı.