İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

azg: TÜM ERMENİLER EKONOMİ KONGRESİNE HAZIRLANIYORUZ

22-24 eylülde Erivan’da yapılması öngörülen Ermenistan-Diaspora I. Tüm Ermeniler Ekonomi Kongresi ön hazırlıkları hakkında düzenleyici kuruluşlardan temsilciler, Ticaret ve Ekonomik Gelişim Bakan yrd. Dikran Davtyan, Dışişleri bakanlığı Diaspora Bl. Bşk. Civan Movsisyan ve Ermeni Gelişim Ajansı Md. Vahakn Movsisyan dün basına bilgi verdiler.

Asıl konuşmacı Dikran Davtyan; konuya ilişkin www.bisnesdiaspora.org sayfasının açılmış olduğunu, kongrenin sadece ekonomik amaçlı olduğunu, Kongre mahalinin büyük bir ihtimalle Karen demircyan Merkezi olacağını, katılımcı sayısının 1000 civarında olup, Ermenistan ve Diaspora’nın 50-50 temsil edileceğini söyledi. Katılım ücreti ise 100 Euro olacak.

Ekonomi Kongresinin bir doğrultusu, Dikran Davtyan’a göre hızla gelişen, yüksek teknoloji sahası olacak. Ayrıca CD-ler aracılığıyla da enformasyon verilecek. Kongreye; Dünya Bankası, IMF ve BM ve diğer uluslararası kuruluşların katılım ve desteği bekleniyor. Kongre’nin 2 ana doğrultusu, yatırımların cezbedilmesi ve ihracatın desteklenmesi. Kongre günlerine denk gelecek bir segide de Ermenistan’da üretilen ürünler tanıtılacak.

Dışişler Bakanlığı temsilcisi Civan Movsisyan, yurtdışındaki ermeni elçilikleri aracılığıyla, tüm diaspora kuruluşları ve tanınmış şahısların, kongre ve internet sayfasına ilişkin bikgilendirildiğini söyledi.

Ermeni Gelişim Ajansı’ndan V. Movsisyan, kongreyi önemli bir adım olarak değerlendirdi ve yurtdışından gelecek ermeni işadamlarının %5’nin yatırım yapmasının çok ciddi adım olacağını söyledi.

Ticaret Ve Ekonomik Gelişim Bakan Yrd., Ermenistan ekonomisinin belli alanlarındaki suni imtiyazların, ki diasporalı belli işadamları memnuniyetsizliklerini belirtmekteler, acaba onları nihai hayal kırıklığına uğratmaz mı sorumuza, Dikran Davtyan, konunun muhtemelen hakim role sahip olanlar hakkında olduğunu ve Ekonomik Rekabeti Savunma Komisyonu’nun bu meseleyle ilgilendiğini söyledi.

Ermeni-Türk sınırının olası açılmasının olumlu veya olumsuz sonuçlarına ilşkin olarak D. Dantyan “İktisatçı olarak söylüyorum, Ermenistan ekonomisi buna dün de hazırdı, bugün de hazır, yarın da hazır olacak” dedi. Davtyan’a göre sınırın açılması, Ermenistan ve ermeni malları için demiryolu iletişimi ve yeni pazarlar sağlayacak. Bu 600 milyon dolardan 1 milyar dolara kadar ticaret hacminin artması, yani şu anli hacmin 2 katına çıkması demek.

Ara Mardirosyan

Yorumlar kapatıldı.