İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

azg: I ULUSLARARASI ERMENİ DOKTORLAR KONGRESİ

Ermenistan-Diaspora I. Uluslararası Doktorlar Kongresi dün Armenia Oteli’nde başladı. Kongreye, yurtiçi ve yutdışından 550 uzman katılıyor. Toplatılar bugün ve yarın da devam edecek. Kongreye katılanlar arasında, Kanada Ulusla. Ermeni Dokt. Blğ. Bşk. Jan Bağdasaryan, Boston Doktorlar Okulu Md. prof. Aram Çobanyan, Fransa Erm. Doktorlar Kuruluşu bşk. Serj Simonyan, Rafayel Babanyan başkanlığında Alman Erm. Dokt. Blğ. ve İsviçre, Hindistan ve ABD’den daha birçok tanınmış uzman katılıyor.

Bu uzmanlardan Dr. Aşli Minasyan, Hindistan’ın Bangladeş kentinden. Minasyan 1994’de Ermenistan’a gelmiş ve Meğri’de Minasyan Sağlık merkezini açmış. Merkezin bir kolu da Erivan’da, Nork II semtinde yer alıyor.

Avusturya (Tirol’den) çocuk doktoru Nerses Arakelyan, Gümrü’de Avusturya Hükümeti adına çocuk hastanesini kurmuş. Kendi finansal olanaklarının fazla olmadığını ancak en azından fakir kitlelere ücretsiz ilaç sağladıklarını söylüyor.

Panermenyan Sağlık Kongresi I. oturumu’nda Sağlık Bakan Yrd. Hayk Darpinyan, serbest Pazar koşullarındaki sağlık düzenini ayrıntılı anlattı ve sağlık alanında yapılan reformların henüz halk katında hissedilmediğini belirtti. Kalp-damar hastalıklarında ve kötü hıylu tümörlerde artış kaydedildiğini söyleyen Darpinyan, çocuk ölüm göstergelerinin AB ortalama standartlarından birkaç kere yüksek olduğunu, son yılda tüberküloz hastalığı ve bundan kaynaklanan ölümlerde artışa paralel, çocuk ve yetişkin olmayanlarda bu hastalığın görülme sıklığının da arttığını vurguladı.

Halkın çoğunluğu için, çoktandır erişilmez olan sağlık hizmetlerinde kalıcı ve peryodik düzenlemelere ihtiyaç var. Bunun özellikle hangi alanlarda ve ne şekilde olacağıysa, kongre uzmanlık oturumlarından sonra açıklığa kavuşacak.

Arapkir Sağlık Merkezi md. Ara Babloyan, ermeni sağlık uzmanlarının kongreden beklentilerini, “Doğal olarak benzer büyük kongreler, Ermenistan’a ciddi finansal kaynaklar getirmekte, ve göründüğü kadarıyla bu da istisna olmayacak” sözleriyle özetledi.

Garine Danielyan

Yorumlar kapatıldı.