İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

radikal: AB´ye uyumda son paket

HİLAL KÖYLÜ

ANKARA – AB’ye uyum amacıyla hazırlanan 6. paketle Terörle Mücadele Yasası’nın (TMY) 8. maddesini kaldırarak cesur bir adım atan hükümet, iki hafta içinde TBMM’ye getirmeyi kararlaştırdığı 7. uyum paketinde de düşünceye özgürlük sınırlarını genişletmek için sürpriz hazırlık yapıyor. Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) düşünce özgürlüğünü kısıtladığı belirtilen 159, 169 ve 312’nci maddeleri de AB mevzuatına uyumlu hale getiriliyor.

7. paket için liste oluşturan AB Genel Sekreterliği, Avrupa’nın, düşünce özgürlüğü önünde engel saydığı ve daha önceki değişiklikleri yetersiz gördüğü TCK’nın 312 ve 159. maddeleriyle, son dönemde düşünce suçlarına yoğun biçimde uygulanan TCK’nın ‘yardım-yataklıkla’ ilgili 169. maddelerinin değiştirilmesini öne aldı.

Alternatifler belirlendi

Taslaktaki düşünce özgürlüğü yaklaşımı, hafta başında kabinede görüşülen Ulusal Program (UP) taslağıyla somutlaştı. Kopenhag Siyasi Kriterleri arasında önemli yer tutan ifade özgürlüğü önündeki engellerin kaldırılması hedefine UP’de yer verildi.

Hükümet 7. pakette de bu konuya özel ağırlık verdi. AB Genel Sekreteri Murat Sungar, Adalet Bakanı Cemil Çiçek’le önceki gün bir araya geldi. Ardından Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, konuyu AB Genel Sekreterliği’yle görüştü.

Görüşmede, AİHM’nin, Türkiye’yi ifade özgürlüğünü ihlalden mahkûm ettiği davalarda uygulanan TCK’nın 312 ve 159. maddelerinde geçen uyum paketleriyle yapılan iyileştirmelerin, uygulamada ifade özgürlüğünü sağlamada yeterli olmadığı yönündeki AB kaynaklı eleştiriler ele alındı.

Eleştirilerin büyük ölçüde paylaşıldığı toplantılarda ayrıca TCK’ nın özellikle son dönemde toplu düşünce açıklamalarında cezaya esas alınan TCK’nın ‘yardım-yataklıkla’ ilgili 169. maddesinin de önce iyileştirilmesi kabul edildi.

AB Genel Sekreterliği bu görüşler doğrultusunda söz konusu değişikliklerle ilgili alternatif metinleri hazırladı. Metinlerin, Genelkurmay, Milli Güvenlik Kurulu (MGK) Genel Sekreterliği ve Yargıtay gibi kurum ve kuruluşlardan gelen görüşler doğrultusunda hazırlandığı öğrenildi.

MGK’da konuşulacak

MGK’nın bugünkü toplantısında UP üzerinde son rötuşlar yapılırken, 7’nci paket konusunda da hükümet ve askerler fikir alışverişinde bulunacak.

MGK’da, Türk-ABD ilişkilerinde gelinen son nokta ile Kıbrıs’taki son gelişmeler ve Yunanistan ile Ege’de yaşanan hava sahası ihlali iddiaları da değerlendirilecek.

312 ve 159 çok can yaktı

Hükümetin ‘Aykırı ve toplumu sarsıcı olsa da şiddeti ve terörü içermedikçe her düşüncenin ifade edilebilmesi gerekir’ yönündeki Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi içtihatlarını mevzuata aktarma amacıyla değiştirmeyi düşündüğü TCK 312 ve 159. madde her dönem sorun oldu.

‘Halkı dil, din, ırk, mezhep, bölge farkı gözeterek kin ve düşmanlığa açıkça kışkırtma’ suçunu düzenleyen TCK 312′ den bugüne kadar aralarında Başbakan Tayyip Erdoğan’ın da bulunduğu çok sayıda siyasetçi ve aydın hüküm giydi, siyasi yasaklı hale geldi.

TCK’nın, ‘TBMM’ye, hükümete, orduya, adliyeye, güvenlik kuvvetlerine’ hakaret suçunu düzenleyen 159. maddesi de çoğu düşünce açıklamasının cezalandırılmasında kullanıldı, yüzlerce kişi bu maddeden mahkemelik oldu.

Sürpriz madde

Hükümetin 7. pakette gündeme aldığı en sürpriz maddelerinden biri ise ‘terör örgütlerine hal ve sıfatlarını bilerek her ne suretle olursa olsun yardım-yataklık etmek’le ilgili TCK 169. maddesi oldu. Önceki yıllarda ağırlıkla OHAL bölgesinde uygulanan 169. madde son dönemde ise sendikaların, partilerin düşünce açıklamalarında, kitlesel protestolarda da en çok işletilen maddelerden biri oldu.

Yorumlar kapatıldı.