İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Koruyucu Hekimlik IX

Bugün temas edeceğim konu “Turist ishali”. Yaz mevsiminde hemen herkesin başına gelebilen bir bela. Genellikle birkaç günde geçerse de programları sekteye uğrattığı için bela olarak isimlendirilebilir.

Turist ishali denen ishal tipi, o yöre halkına dokunmayan bir yiyecek veya içeceğin, o yöreye yeni gelen bir yabancıya, yani turiste dokunması anlaşılır. İshale yol açan bakteri genellikle bazı tip koli basilleridir. Koli basili bağırsağımızda bulunması elzem olan bir bakteridir. Sellülozlu yiyecekleri sindirebilmemizde bize yardım eder. Herkesin dışkısında milyarlarca koli basili vardır. Koli basillerinin çeşitli tipleri vardır. Zararsız olanlarının yanında zararlı olanları da vardır. “Enterotoksik tip” koli basilleri bir toksin (zehir) salgılarlar. Yiyeceklerle, içeceklerle, denize girmekle vücudumuza giren bu zararlı koliler, başlangıçta ishale neden olsa da, zamanla ona karşı bağışıklık oluşur, artık zarar vermez. Fakat onunla ilk karşılaşan bir yabancıda 2-3 gün süren ishale yol açar. Tıp kitaplarında, Afrikaya (Güney Afrika Cumhuriyeti hariç), Güney Amerikaya, Orta Doğuya, Asyaya (Singapur hariç) gidenlere tavsiyeler bulunur. Turist ishalinin aşısı yoktur. Ancak kişinin alacağı tedbirle önlenebilir. Yakında sıcaklar iyice bastıracaktır. Bu riskli ülkelere gitmeyi düşünenler bu tedbirleri almak zorundadırlar. Aksi halde bir hafta 10 günlük bir gezinin 2-3 günü otel odasında geçer. Birkaç sene onceki Mısır gezimizde grupta ishal olmayan kimse kalmamıştı. Alınması gereken tedbirlerden aklıma gelenler şunlardır :

— Tur düzenleyicisini götürdüğü yerler dışında bir yerden yiyecek alınmamalı. Merak saiki ile sokakta satılanların tadına bile bakılmamalı.

— Beş yıldız otel olsa bile ancak kapalı şişe sular içilmeli.

— Kabuklu deniz mahsullerinin çiğ olanlarından (istiridye, midye, vs) kaçınmalı

— Sokak çeşmelerindeki sularla ağız çalkalanmamalı. Gidilen şehrin musluk suyundan şüphe ediliyorsa kapalı şişelerdeki su ile dişler fırçalanmalı. Bazı otellerin musluk sularında (hatta sıcak suda bile) bakteri tesbit edilmiştir.

— Beş yıldızlı otelde bile salata yememeli. Muslukta yıkamakla salatadaki mikroplar gitmez. Ancak sirkeli suda yarım saat yatırmakla temizlenebilir. Meyveler de soyulmadan yenmemelidir.

— Alkollü veya alkolsüz içkilere buz konmamalıdır. Zararlı bakteriler buzda yaşamlarına devam edebilirler. Bu bakteriler alkolde de ölmezler. İçecekler buzsuz içilmeli.

— Güvenli olmayan denizlere girmemeli. Yöre halkının girdiği her deniz turist için sakıncasız demekdeğildir

Yazın bize misafir gelecek olanlar da ishale yakalanabilirler. Senelerden beri Amerikada, Avusturalyada yaşayan misafirimiz bol mezeli bir balık ziyafetinden sonra ishale yakalanabilir.

Geziye başlamadan önce antibiyotiğe başlayıp gezi boyunca almanın yararı değil zararı görülür. İshal başlayınca istirahat, bol sıvı, sebzesiz ve meyvesiz diyetle birlikte Lopermid denen tabletlerden alınır.2 saatlik aralarla 3-4 kere alınca ishal durur. Bazen bulantı ve kusma da bulunur. O zaman Emedur, Antivomit gibi tabletler alınır. İshalle birlikte ateş de varsa siprofloksasin (Cipro, Ciproxin, Ciflosin, vs) antibiyotiği de alınır. Bazen şiddetli karın ağrıları da bulunabilir. O zaman da günde 2-3 adet Buscopan Plus alınır. Bu ilâçlar seyahat çantasına konmalıdır. İshalsiz geziler dileği ile kalın sağlıcakla. .

Yorumlar kapatıldı.