İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

azg: NATO TEMSİLCİLERİ TATBİKAT HAZIRLIK ÇALIŞMALARINI YÜKSEK DEĞERLENDİRDİLER

Ermenistan’da yapılmakta olan “Ortak Mükemmel Çaba-2003” (OMÇ-2003) NATO Tatbikatı; iki virtual ülke, Lernekert ve Sarastan arasında, değerli madenler sebebiyle sınır çatışmaları senaryosuna dayanıyor. Senaryoya göre; düzenli ve düzensiz silahlı gruplar arasındaki ağır çatışmalar esnasında, insan hakları ihlalleri ve savaş suçları oluyor, suç oranları ve kaçakçılık artıyor. BM ve NATO arcılığıyla tesis edilen ateşkesten sonra, NATO’ya anlaşmanın askeri meselelerinin düzenlenmesi talimatı veriliyor.

Tatbikat eş başkanları Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) temsilcisi Yarbay Ahmet Metin Kabak ve Ermenistan Savunma Bakanvekili yardımcısı Yarbay Nurat İsahanyan (Dağlık Karabağ doğumlu) 20 Haziran’da OMÇ-2003 senaryosunu gazetecilere tanıtırken, tatbikatların amacının, askeri işbirliğini küçük birlikler düzeyinde geliştirmek ve barışı koruma çalışmalarında uzmanlaşmak olduğunu vurguladılar.

OMÇ-2003 3 aşamada gerçekleştiriliyor. İlk aşamada farklı uluslardan askerler, kişisel direktiflerle, farklı ulusların silah ve donanımıyla tanışıyorlar. İkinci aşamada, buna kısmen gazeteciler de tanık oldu, NATO barışı koruyucu standart alıştırmaları yapıldı. Üçüncü aşama esnasında katılımcılar gerçek ortamda, barışı koruyucu çalışmalar ve komuta yönetimi becerilerini kullanacaklar.

Her ne kadar tatbikatların amacı ulusal ordu temsılcilerini değerlendirmek olmamakla beraber, Yarbay İshanyan’a göre ermeni askerler kendilerini çok iyi dışa vurdular. İlk aşamada gerçekleştirilen 16 km’lik koşuyu Yzb. Artak Donoyan komutasındaki takım birincilikle bitirdi. Takımda, ABD’li, Rus, Gürcü ve Ermeni askerler bulunuyordu. Ateş hazırlıkta, Vazgen Sarkisyan Askeri Enstitüsü birinci oldu. İsahanyan, tatbikatı tertip edenlerin, Ermenistan tarafından yapılan ön hazırlık çalışmalarını oldukça yüksek değerlendirdiklerini vurguladı.

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan eş başkanları; tatbikat senaryosunun özellikle Ermenistan için yazılmadığını ve gerçek hayatla bağlantısı olmadığını vurguladılar. Türk ve ermeni askerlerin tatbikatlara ortak katılımı herhagi bir problem yaratmadı. Tabikatların planlanma aşamasında ermeni subaylar ve türk görevdaşları arasındaki “ilişkilerin düzeyinin oldukça yüksek olduğunu” belirten Yarbay İsahanyan, OMÇ-2003 eşbaşkanlarının seçiminin rastlantı olmadığını ancak milliyetleriyle de bir alakası olmadığını söyledi. Yarbay Kabak, NATO Güney Birleşik Komutanlığı Tatbikatlar Bl. Şefi olarak, tatbişkatların gerçekleştirilmesinden resmen sorumlu. Ermeni tarafındasa, tatbikatların gerçekleştirilmesi, önhazırlık ve koordinasyonundan Savunma Bakanvekili Tümgeneral Artur Ağabegyan sorumlu. Isahanyansa Ağabegyan’ın yardımcısı.

Murad İsahanyan, davet edilmeleri durumunda, önümüzdeki yıl Azerbaycan’da yapılacak tatbikatlara mutlaka katılacaklarını vurguladı. Ermenistan’da yapılan tatbikatlarda Azerbaycan temsilcileri olmamasınıysa, Yarbay Kabak, NATO’yla işbirliğinde bulunan bütün ülkelerin davat edildiğini ve katılıp katılmayacaklarına kendilerinin karar verdiğini söyledi. Barışı koruma işlemlerinde hazır bulunan gazeteciler, Ermeni Ordusunca kullanılan ve bir kısmı ermenistan’da üretilen askeri teçhizatla tanıştılar.

Erivan, 20 Haziran, Noyan Tapan

Yorumlar kapatıldı.