İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

ntv: Anadilde yayını özel TV’ler yapacak

16 Haziran 2003— Öte yandan Kürtçe yayın yapması için geçen yıl çıkarılan yönetmelikle görevlendirilen TRT, bu yönetmeliğin iptali için Danıştay’a gizlice dava açtı. RTÜK Başkanı Fatih Karaca ise , TRT’nin tutumuna tepki gösterdi.

Geçen yıl çıkarılan 1. Uyum Paketi’nde Türkçe dışındaki dillerde yayın yapılmasının yolu açılmış, bu konuda TRT’ye yükümlülük getiren bir yönetmelik çıkarılmıştı. TRT’nin hazırlıklarını sürdürdüğü sanılırken yönetmeliğin iptali için Danıştay’a gizlice dava açtığı ortaya çıktı. Dava dilekçesinde “TRT Kanunu’nda değişiklik yapılmadan kuruma yerel dil ve lehçelerde yayın yapma yükümlülüğü getirmek TRT’nin özerk yapısıyla bağdaşmamaktadır” ifadesi yer aldı.

RTÜK’ÜN TEPKİSİ

TRT’nin tutumuna RTÜK Başkanı Fatih Karaca’dan tepki geldi. Karaca dönemin TRT Genel Müdürü Yücel Yener’i devlet ciddiyetine uygun davranmamakla suçlayarak yönetmeliğin TRT’nin yazılı başvurusu üzerine hazırlandığını hatırlattı.

HÜKÜMETİN TAVRI

Danıştay’ın kararı beklenirken Hükümet de TRT’nin yerel dilde yayın yapmasından vazgeçmiş görünüyor. 7. Uyum Paketi’ne yönelik açıklamalarda bulunan Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, yeni pakette bu işin özel kanallara bırakılacağını söyledi.

Gül “Devletin televizyonu ikinci bir dille yayın yaparsa, o dilin ikinci resmi dil gibi algılanması tehlikesi var. Biz bu işin özel kanallarla yapılmasını uygun gördük. Belirli kurallara bağlarsanız, denetimini yaparsanız sorun çıkmaz” dedi.

Gül, resmi dil dışındaki yayınların toplam yayın saatinin belli bölümüyle sınırlanması, Türkçe alt yazılı yayın yapılması gibi kurallar getireceklerini belirtti.

Yorumlar kapatıldı.