İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

azg: KÖKLERE DOĞRU GEZİLER

Dünyada Van Gölü’nü, Muş’u, Kars veya Ani’yi görmek istemeyen bir ermeni olamaz. Yıllar boyunca Ermenistan için olduğu kadar Diaspora çevrelerinde de bu dilek bir hayaldi. Fakat 6 yıldır atalarımızın doğum yerlerini görme dileği gerçekliğe dönüştü. 1997 yılından başlayarak “Anitour” Turizm firması, 8-10 kişilik küçük gruplarla geziler düzenlemektedir. Bu geziler 1-2 yıl içinde firmanın Ermenistan’da ve Diasporada tanınmasını sağladı.

Gezilerin düzenlenmesine kadar Anitour yöneticileri ilişkin yerlerde olmuş, oradaki resmi yetkililer ve turizm işiyle uğraşanlarla görüşmeler gerçekleştirmişlerdir. Firma sahibi Volodya Aruşanyan; Kars, Erzurum ve Şirak arasında karşılıklı ziyaretler organize etmiş olup, Gümrü-Kars Spor İşbirliği Prog. fikir babası ve koordinatörüdür.

Anitour, Ermenistan ve Diasporada reklam faaliyetleri gerçekleştirmiştir. Geçen yıl Mayıs’ta ABD doğu ve batı yakasını ziyaret eden V. Aruşanyan; kilise önderleriyle buluşmuş, ermeni tv kanallarında ve gazetelerde gezi programını tanıtmıştır. Levon Travel Los Angelos ofisiyle bu yıl Haziran’da ilk büyük 100 kişiden oluşan ziyareti gerçekleştirmek için anlaşma sağlanmış fakat Irak Savaşı sebebiyle bu ziyaret ertelenmiştir.

Daha önceki ziyaretlerden, 2000 yılında gerçekleşen, Ermenistan ve diasporanın tanınmış bilim adamı, tarihçi ve TV muhabirlerinin yer aldığı 10 günlük geziyi diğerlerinden ayrı bir yere koymaktadır. Ziyaret esnasında, Ahtamar Surp Haç Kilisesinde Eps. Mesrop Aşçyan himayesinde ermeni kilise nikahı gerçekleştirilmiştir.

Anitour bu yıl, Grigor Narekatsi’nin doğduğu Narek köyüne bir gezi düzenleyecektir. Bilindiği gibi bu yıl, hükümet kararıyla Narekalı’nın “Tragedya Külliyatı”nın 1000. yılı kutlanacaktır. Hükümet tarafından oluşturulan komisyon; kutlama törenleri programı hazırlamış, program çerçevesinde, külliyatın orjinal tıpkıbasımı, ermeni ve yabancı Narekologların çalışmalarının basımı, Erivan-Moskova ve Paris’te bilimsel toplantılar düzenlenmesi, Ağustos ve Ekim aylarında yukarda anılan gezilerin düzenlenmesi planlanmıştır. Gezi güzergahı: Erivan-Tiflis-Kars-Ani-Iğdır-Beyazıt-Berkri-Van-Ahtamar Adası-Muş-Hnus-Erzurum-Sarıkamış-Kars-Erivan şeklindedir.

Firma yöneticisinden edinilen bilgiye göre, 2002 Mayıs’ından itibaren geziler Istanbul “Tower Travel” (bşk. Dikran Altun)la gerçekleştirilmektedir. Firma ziyaretçi gruplarının tercih edebileceği güzergahlarda da gezi düzenliyebilir. Turistler ilişkin yerde en iyi otellerde kalacak, onlara minibüs tahsis edilecek, türk tarafından mihmandarlar ve tercümanlar olacaktır. Anitour yurtdışında değişik firmalarla (Avustralya, Fransa, Rusya, ABD, İran vd.) işbirliği yapmaktadır. Firma gezi paketlerini, en düşük fiyatlara ulaştırmak için çabalamakta, ancak tur maliyetinin artmasına, temelde, 3. ülke sahasından geçilmesi sebep olmaktadır.

Anitour geleneksel gezi güzergahı dışında, 1 günlük Ani harabeleri gezisi de düzenlemektedir.

Ara Mardirosyan

Yorumlar kapatıldı.