WASHINGTON – ABD yönetiminin 11 Eylül sonrası ilan ettiği ‘terörle savaş’, ülkedeki Müslümanlara yönelik sistematik bir sınır dışı uygulamasına dönüştü. The New York Times’a göre, yeni kurallar çerçevesinde göçmenlik bürosuna başvurarak fişlenen 82 bin Arap ve Müslüman erkekten 13 bini sınır dışı ediliyor. 13 bin kişinin herhangi bir terör eylemiyle bağlantıları bulunamazken, ABD’li yetkililer, bu kişilerin kaçak yaşadıkları iddiasında. ABD hükümeti sınır dışı işlemlerini başlatırken, pek çok kişi şimdiden ABD’den ayrılarak Kanada’ya geçmeyi veya ülkelerine dönmeyi tercih ediyor. Bu yılın başında yürürlüğe giren yeni göçmenlik yasası terörist sızıntılara karşı göçmenlere vize, çalışma ve oturma izni konularında sıkı inceleme getiriyor. Ancak bir göçmenin nasıl sınır dışı edileceği yönündeki konular oldukça muğlak bırakılıyor.
Sınır dışı kararlarında etnik kimlik büyük rol oynuyor. Asya ve Afrika kökenlilere sınır dışı uygulaması iki yılda yüzde 27’lik artış göstermiş. Sınır dışı edilen Pakistanlı, Ürdünlü, Lübnanlı ve Faslıların sayısı ikiye, Mısırlılarınki ise üçe katlanmış.
Amerikan Sivil Özgürlükler Birliği, “Yeni göçmenlik yasası agresif şekilde belirli milliyetlere uygulanıyor. Aynı suçu işlemiş Meksikalı kaçak göçmen aynı muameleye maruz kalmıyor” dedi. ABD, ilk ‘ihraç dalgasında’ farklı ülkelerden 600 Müslümanı sınırdışı etmiş, bu sayının 1200’ü aşmasının ardından, yönetim rakam açıklamayı durdurulmuştu. (The New York Times)
Yorumlar kapatıldı.