İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

hürriyet: Vatikan ve Patrik T.C. devletini tanımıyorlar mı?

Yalçın Bayer

Hürriyet

VATİKAN Büyükelçisi Monsenyör Edmond Farhat’ın, Papa 2. John Paul’un kutsal görevine seçilişinin XXV. yıldönümü dolayısıyla hazırlattağı davetiye ektedir.

(17 Haziranda, Harbiye Radyoevi karşısındaki Saint-Esprit Katedralinde yapılacağı duyuruluyor) Davetiyenin Fransızca ve Türkçe yazılımında İstanbul Fener Rum Kilisesi Patriği 1. Bartholomeos’un ‘Ökümenik Ünvanını’ taşıdığı Vatikan tarafından kabul ve beyan edilmiştir.

Bu durumda:

– Patrik T.C. vatandaşıdır. Mevcut Cumhuriyet yasaları uyarınca, hiç bir Türk vatandaşı T.C. Devleti tarafından kabul edilmeyen bir ünvanı taşadığını beyan edemez; bu Devleti tanımamaktır ve suçtur. Yoksa Patrik ve Vatikan T.C. Devleti’ni tanımadıklarını mı beyan ediyorlar?

– Patrik ve Vatikan birlikte T.C. Devleti Anayasası’nın değiştirelemez kabul edilen ilk 4 maddesinde yeralan laiklik ilkesini ihlal etmektedirler. Bu ihlal aynı zamanda Türkiye’nin egemenlik haklarını yok saymaktır. Yoksa Patrik ve Vatikan, Türkiye’de Anayasal sorumlulukları benimsemediklerini mi göstermek istiyorlar?

– Vatikan din-devleti ile laik Türkiye Cumhuriyeti arasındaki ikili özel anlaşmalarda Rum Patriği’ne T.C. yasalarına aykırı olarak ‘Ökümenik ünvanı’ verilemez. Vatikan hangi yetkiyle T.C. yasalarına aykırı olan bir ünvanı Patrik’e vermek cesaretini göstermiştir?

– Komşumuz Rusya’da geçtiğimiz ay Ortodoks Kilisesi’nin başı, Patrik 2. Aleksey, Papa’nın Rusya topraklarına girişini yasaklamıştır. Bu durumda Vatikan, İstanbul’daki Patrik’i ‘Ökümenik’ ilan ederek Rus Ortodoks Kilisesi’ne karşı kullanmak mı istemektedir? Eğer böyleyse T.C. Devleti’nin bir kurumu olan Patrikhane olumlu gelişmeler göstermekte olan Türkiye, Rusya ticari, kültürel ve askeri ilişkilerine darbe indirecektir.

Aytunç ALTINDAL-İSTANBUL

Yorumlar kapatıldı.