ADNAN KESKİN
ANKARA – Kilis’in Elbeyli ilçesinde, ‘Ermeni Soykırımı’ konulu konferanstaki soruları ve ‘tavırlarıyla’ konuşmacıyı kızdıran yedi öğretmenin üç yıl hapsi istendi. Olaylı konferansa katılmayan memurlara da soruşturma açıldı.
28 Mayıs’taki konferansın konuşmacısına Ermeni meselesi üzerine Atatüark’ün Nutuk’u ve Rauf Orbay gibi kişi ve eserlere atıf yaparak soru soran öğretmenin tutuklanmasına kadar varan soruşturmada çarpıcı ayrıntılar çıktı.
Konferansta ‘huzur bozmakla’ suçlanan 7 öğretmen, 2 Haziran’da savcılığa çıkarılmış, 6’sı serbest bırakılırken, öğretmen Hülya Akpınar tutuklanmış, kefalet parasını yatıracak merci bulamadığı için bir gün hapiste kalmıştı. Savcılık, soruşturmayı ‘suçüstü’ hükümlerine göre aynı gün dava açtı.
‘Muhalif sözler sarf etti’
Davada İlçe Jandarma Komutanlığı’nın tutanağı etkili oldu. Burada öğretmenlerle ilgili şu değerlendirmeler dikkat çekti:
“Öğretmen Hülya Akpınar konuşmacıya muhalif olarak sözler sarf ederek… Ermeni katliamını resmen Türklerin yaptığını ima ederek, T.C. devletinin milli politikasına aykırı fiil ve davranışta bulunduğuna dair tutanaktır.”
Savcı, genellikle izinsiz gösterilerde uygulanan 2911 sayılı ‘Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Hakkında Yasa’yı işletti ve jandarma tutanağını esas alarak öğretmenleri şöyle suçladı: “…Konferansa dinleyici olarak katılan Hülya Akpınar, konuşmacıya hitaben 250 bin Ermeninin değil, aksine 800 bin Ermeninin Türkler tarafından katledildiğinin, bunu aslında devletin de bilerek yaptığını, ayrıca konferansa zorla ve baskıyla getirildiklerini, konferansa neden geç başlandığını ve benzeri sözler sarfederek konuşmacıyı eleştirdiği, bunu müteakip salondaki diğer sanıkların da Akpınar’a destek verir ve konuşmacıyı protesto eder şekilde konferans salonunu konferans sırasında terk ettikleri, toplantının huzur ve sükûnunu bozmak suretiyle iştirak halinde suç işledikleri anlaşıldığından 2911 sayılı yasanın 30. maddesi uyarınca cezalandırılmalarına…”
18 aydan başlayan hapis
Buna göre; sanık öğretmenler Hülya Akpınar, Sevil Kuzucu, Savaş Kekeç, Barış Kubilay, İ.Halil Koyuncu, Ahmet Laftan ve Erdal Karabatak’ın 1 yıl 6 aydan 3 yıla kadar hapisleri istendi.
Suçlanan öğretmenlerin adliye ifadelerinden ise ilginç ayrıntılar çıktı; sanık Sevil Kuzucu bunlardan biri. Kuzucu’nun eşi polis memuru. Konferansta ne soru sorulup ne yanıt verildiğini duymadığını belirttikten sonra, ‘protesto’ suçlamasını şöyle reddetti:
‘Çocuğum için çıktım’
“Beş yaşında kreşte çocuğum var. Bir gün önce eşime konferans nedeniyle gecikeceğimi, çocuğu kendisinin almasını söylemiştim. Konferansta cep telefonuma çağrı geldi. Çağrı kayıtlı. (Bunu savcıya gösteriyor). Çağrı gelince çocuğuma bir şey olabileceği endişesiyle eşimi cep telefonuyla aramak istedim, bu esnada konuşma bitmişti, dışarıdan eşime telefonla çocuğumun durumunu konuşup 1-2 dakika sonra salona döndüm. Kesinlikle protesto niyetim yoktu.”
‘Beni dinlemediler bile’
Öğretmen Akpınar ise ifadesinde, konuşmacının soruyu bir türlü sordurmayıp sürekli sözünü kestiğinden, soruya yanıt da vermediğinden, sonradan tutulan tutanağa da sözlerinin yanlış yazıldığından yakındı; toplantıyı protesto amacıyla terk etmediğini, sigara içmek hava almak için çıkıp geri döndüğünü anlattı. Akpınar, savcının sorusu üzerine de, “Ermenilere toprak verilmesini en başta ben kabul etmem” yanıtını verdi.
Bu arada, konferansa katılmadıkları belirlenen memurlar hakkında ise idari soruşturma açıldı.
Yorumlar kapatıldı.